Türkiye’de “basın özgürlüğü”nün hal-i pürmelâli
Türkiye, “demokrasi endeksi”nde 167 ülke arasında “defolu demokrasiler”den “hibrit-melez demokrasiler”e ve hızla “otoriter rejimler” kategorisine düşüp Uganda ve Butan’la aynı kulvarda.“Yolsuzluk...
Türkiye, “demokrasi endeksi”nde 167 ülke arasında “defolu demokrasiler”den “hibrit-melez demokrasiler”e ve hızla “otoriter rejimler” kategorisine düşüp Uganda ve Butan’la aynı kulvarda.
“Yolsuzluk ligi”nde dibe vurup “insanî gelişmişlik”te 69., “sivil özgürlükler”de 132. sırada.
En son Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ‘2016 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ küresel puanlamasında Türkiye’nin, geçen yıldan iki sıra daha gerileyerek “en çok gerileyen ülkeler” arasında 151. sıraya düşmesi, demokrasi üzerinde “vesâyet”in sürdüğünü gösteriyor.
2002’den beri RSF’nin her yıl çoğulculuk, medyanın bağımsızlığı, ortam ve oto-sansür, yasal çerçeve, şeffaflık, altyapı, ihlaller” gibi bir dizi alanda yaptığı araştırma göstergeleriyle yayımladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi, 180 ülkede gazetecilerin yararlandıkları özgürlük alanını ölçüyor.
Bu kapsamda gazetecilere baskı ve Türkiye’nin basın özgürlüğünün hal-i pürmelâli daha önce de beynelmilel kuruluşların araştırmalarıyla tesbit edilmişti. Türkiye’nin haber alma özgürlüğü, siber sansür ve yayın yasağı gibi alanlarda da gerilediği rapor edilmişti.
“Türkiye’de basına yönelik baskılar geçmişe göre çok daha şiddetli artarak, ifâde özgürlüğü kısıtlanıyor, gazetecilere baskılar uygulanıyor” denilerek Türkiye’nin “basın özgürlüğü”nde Burundi, Myanmar, Zimbabve ve Kamboçya gibi ülkelerin kategorisi