‘False flag’ (yanıltma operasyonu)
ABD, Britanya ve Fransa koalisyonunun, artık moda tabirle FUKUS’un Suriye saldırısı, bir şeyi net olarak ortaya koydu: Emperyalist cephede ‘militarist kaslar’ yerli yerinde sayılır, fakat ‘beyinsel faaliyetler’ iflas etmeye yüz...
ABD, Britanya ve Fransa koalisyonunun, artık moda tabirle FUKUS’un Suriye saldırısı, bir şeyi net olarak ortaya koydu: Emperyalist cephede ‘militarist kaslar’ yerli yerinde sayılır, fakat ‘beyinsel faaliyetler’ iflas etmeye yüz tutmakta.
Suriye saldırısı; El Kaide’nin topladığı veriler üzerinden hüküm kesilmiş Han Şeyhun vakasından bir sene sonra, yine kimyasal silah kullanımı iddiasıyla, bu kez sahte kanıt yaratmaya dahi ihtiyaç duymaksızın, sahnelenmiş görüntüler üzerinden, “Ama biz inanıyoruz” söylemiyle pazarladı. Yalanlar ayyuka çıkmışken aklı başında kimseyi ikna etmedi. Tarihe de ‘false flag’ yani ‘yanıltma operasyonu’ olarak geçeceğine şüphe yok.
***
‘Tek seferlik’ diye sunulan saldırının, müttefikini savunacağını söylemiş Rusya’nın ‘karizmasını çizildiği’ aşikâr. Diğer yandan Moskova’nın uluslararası hukukun açık ihlali olan bu militarist saldırganlık karşısında Üçüncü Dünya Savaşı’na girişmeye geçit vermeyecek şekilde kırmızı çizgilerini kabul ettirmiş olduğu, saldırının boyutlarının sınırlandırılmasından belli.
Taraflar bir ‘deneme’ yaptı. Suriye sahasında değişiklik yaratmadı. Başarısı tartışmalı. Saldırgan cephe dağınık. Birleşik cephe tesisi için Suriye yangınının dinmesine izin vermeyecekleri ise açık.
***
Dolayısıyla jeopolitik hedefleri için yeni ‘şeytanlaştırmalar’ eşliğinde yeni ‘false flag’ beklemek gerçekçi. Sorun şu ki, geçmişte yutturulmuş olanların internet çağında pazarlanması sıkıntılı. Yine de yenilerine maruz kalacağımız için beyinleri tazelemekte fayda çok. Gizlilik örtüleri kalkmış birkaç örnek:
• 1960’larda John F. Kennedy’ye takılmış olan Guantanamo Körfezi’nde kendi botlarını havaya uçurup Miami’yi bombalayıp suçu Castro’ya atmaya ve Küba’ya müdahale zemini yaratmaya yönelik Northwoods operasyonu.
• 1964’te Kuzey Vietnam hücumbotlarını sahte radyo sinyalleri ve radar görüntüleriyle USS Maddox’a saldırmış gibi gösterip tekrarlandığı iddiasıyla ABD’yi 55 bin askeri ve 3 milyon Güney Asyalının can verdiği tarihinin en feci çatışmasına sokmuş olan Tonkin Körfezi komplosu.
• 1990’da Kuveyt savaşının insani cephesini Amerikan halkına PR şirketi Hill and Knowlton’un sponsorluğunda “Irak askerleri inkübatörlerden çıkardıkları bebekleri yere atıyorlar” söylemiyle açmış büyükelçinin 15 yaşındaki kızı Neyire.
• 1998’de Bill Clinton Amerikası’nın Sudan’da “El Kaideciler vardı” diye pazarlayarak vurduğu El Şifa ilaç fabrikası faciası.
• 2003’te Bush yönetiminin kitle imha silahları yalanıyla giriştiği Irak işgali.
• 2011’de Libya lideri Kaddafi’nin orduya “Sivillere sakın ateş açmayın” dediği ses kaydını çarpıtıp ‘ateş açma emri verdiği’ iddiası üzerinden NATO eşliğinde ‘insani müdahale’.
***