Trump’ın ideoloğu
Donald Trump’sız bir dünya tasavvur etmek artık namümkün. Görünen o ki, ABD’de küçümser nazarlarla bakılan “Çay Partisi Hareketi”nin küresel çapta en üst düzeyde temsiliyeti ile...
Donald Trump’sız bir dünya tasavvur etmek artık namümkün. Görünen o ki, ABD’de küçümser nazarlarla bakılan “Çay Partisi Hareketi”nin küresel çapta en üst düzeyde temsiliyeti ile neocon’lara meyleden “şahin” askeri yapının “hibrit yönetimi” ile karşı karşıyayız. Amerikan siyaseti her daim ittifaklar üzerinde yükselirken, bu seferkinin evrileceği yer henüz meçhul. Bildiğimiz, liberal âlemi sarsan ittifakın neoliberal çuvallamanın ürünü olduğu. Ve yaralarına merhem olamayan liberallerin klişeleri üzerinden karşıt hat tesisinin güç olduğu bir dönemden geçtiğimiz.
***
Amerikan hegemonyası “rol model” yarattığı için önce muhtevasını iyi anlamalı. Zira bugün Trump seçildi diye zil takıp oynayanlar yarın hüsrana uğrayabilirler. Trump’ın ilk iki haftasından akanlara bakalım:
•Amerika’nın yarısının zaten itiraz ettiği liberal değerlerin federal hükümet tercihleriyle tersine çevrileceği anlaşıldı. Bush dönemini de aşan şekilde ‘dini özgürlükler’ adıyla Katolik/Evanjelist anlayış güçlendirilecek. ‘Dini siyasete alet etmeye’ mani olduğu savlanan pratikte zaten hükümsüz Johnson Yasası hedefte.
•Şiddet içeren ideolojilerle mücadele programı değiştirilip salt “Radikal İslamcı aşırılıkçılığa” odaklanılacak.
•Pratik sonuçlarıyla ‘Müslüman yasağı’ gibi görünse de terörle mücadelede Obama döneminden miras izlemedeki yedi ülkeden ‘göçmen yasağı’ niyeti sergiledi. Şimdilik kuvvetler ayrımına takılıyor.
•Avrupa ile ticaret savaşı resti çekildi. Avrupa’da Trump ‘tehdit’ bile ilan edildi.
•Körfez’in Sünni şeyhleriyle ağız birliğiyle, uluslararası yasaları ihlal etmeyen savunma füzesi denemeleri yapan İran resmen uyarıldı. Çin’e ve Kuzey Kore’ye erkenden rest çekildi.
•Suriye ve Yemen’de ‘güvenli bölge’ söylemi devreye girdi, Yemen’de Obama’dan kalma istihbaratla ilk facia operasyon yapıldı.
•Trump, Rusya için verdiği işbirliği mesajlarıyla ABD’de neredeyse ‘hain’ ilan edilmişken, Pentagon/NATO’nun Doğu Avrupa’da tezat askeri hamlesine, Kiev yönetiminin saldırganlığı eklendi.