Üç parçalı Irak'a doğru
ABD yönetimi önceki gün Irak’taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) ile dikkat çekici bir mutabakat anlaşması imzaladı. İçerik itibarıyla ilk niteliği taşıyan mutabakatın imzalanması...
ABD yönetimi önceki gün Irak’taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) ile dikkat çekici bir mutabakat anlaşması imzaladı. İçerik itibarıyla ilk niteliği taşıyan mutabakatın imzalanması görünüm itibarıyla da çarpıcıydı. Erbil’in Selahaddin kasabasındaki başkanlık konutunda kurulan iki masanın bir ucunda KBY'den, CIA'in yanı sıra Türkiye ile de yakın ilişkileri olan ve Savunma Bakanlığı'na vekalet eden KDP'li Kerim Sincari, diğerinde ABD Savunma Bakanlığı Ulusal Güvenlik İşleri’nden sorumlu Bakan Yardımcısı Elissa Slotkin oturdu. Hemen arkalarında duran isim ise KBY Başkanı Musat Barzani’ydi.
***
‘IŞİD’a karşı savaş’ temalı yeni mutabakat; Obama yönetiminin Kürtlere Bağdat üzerinden değil, doğrudan askeri ve mali yardımının yolunu açıyor. Özellikle IŞİD’la savaşan birliklere destek verilecek ve Musul operasyonuna odaklanılacak. Sünni ağırlıklı olmasından ötürü Şii ağırlıklı Irak ordusu ve milislerinin ‘dokunmasının’ istenmediği Musul’un kurtarılması için mutabakatın imzacısı Slotkin’in “Peşmerge güçleri Musul operasyonunda tıpkı IŞİD’a karşı diğer operasyonlarda olduğu gibi esaslı rol oynayacaklar” sözü önemli. Barzani’nin ise “Musul’un kurtarılması sonrası planlamanın önemine” dikkat çekmesini not etmeli. IŞİD’la savaşta statüsü tartışmalı Kerkük de facto KBY’nin kontrolüne geçti. Ve son dönemde Sünniler ile Kürtlerin Şii Bağdat’a karşı ‘elbirliği’ teması eksik değil.
***
Bu mutabakat, ABD politikaları açısından ‘temel bir dönüşüme’ işaret. Zira Washington’ın 2003 işgaliyle başlayan süreçte 2005 anayasasıyla Irak’ı, Bağdat’taki merkezi hükümet ve Erbil’deki özerk yönetimi ‘statüsü tartışmalı yerlerle’ de olsa bir arada tutan çatıyı ‘üçlü yapıya dönüştürme’ potansiyeline sahip. ABD’nin 2016 savunma bütçesine dayanıyor. Geçen sene tartışılan ve kasımda Obama’nın onayladığı bütçe “merkezi hükümet adil paylaştırmazsa, Kürtlere ve Sünnilere destek sunulmasını” içeriyor. Taslakta Kürt ve Sünni bölgeler için ‘ülke’ atfı bile yapıldı, sonradan silindi. Ama ‘ayrı entiteler’ var. Kürtlerin yanı sıra Sünni aşiret güçleri ve Sünni Ulusal Muhafızları desteklenebilecek. Tabii etnik ve mezhepsel iki unsurun kendilerini Irak’ın federal çerçeveden ayrı tutmayıp anayasaya saygı duymaları vurgusu eksik değil.