Barolar Birliği’nin hayırlı işi

Devletin anayasası değiştiriliyor. Böyle hayati bir konuda görüş bildirmesi, üyelerine yön çizmesi gereken ilk kurum hangisidir denilse, barolar birliği akla gelen ilk cevap olmaz mı? Nitekim, Türkiye Barolar Birliği de...

Devletin anayasası değiştiriliyor. Böyle hayati bir konuda görüş bildirmesi, üyelerine yön çizmesi gereken ilk kurum hangisidir denilse, barolar birliği akla gelen ilk cevap olmaz mı? 
Nitekim, Türkiye Barolar Birliği de (TBB) böyle yaptı. Ülke çapında temsil ettiği avukat sayısı 100 bini aşan TBB, isteyen her avukatın görüş bildirebileceği interaktif bir platform kurdu. Üyelerinin görüşlerini aldı. 
Ta yılın başında, toplumun geniş kesiminin bilgi sahibi olmadığı ocak ayında anayasa değişiklik teklifini derinlemesine ele alarak karşılaştırmalı bir metin üretti. 
(http://anayasadegisikligi.barobirlik.org. tr/Anayasa_Degisikligi.aspx) 
Bir tarafa yürürlükteki Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nı koydu. Diğer tarafa, 32 gün sonra halkoylaması yapılacak anayasa değişiklik teklifini. 
Madde madde, satır satır, kelime kelime, neyin değiştiğini, kimin, hangi kurumun hangi görev ve yetkilerinin ortadan kaldırıldığını karşılaştırmalı bir tabloya işledi. 
Ve ortaya, başımıza neler geleceğini anlamak için, avukat olmaya dahi gerek kalmayacak yalınlıkta rahat okunup anlaşılır bir çalışma çıktı. 
Ekran başında, bu çalışmaya biraz zaman ayıran her okuryazar, Türkiye’yi nasıl bir geleceğin beklediğini rahatlıkla görebilir. Ve bu çalışmayı okuduktan sonra hâlâ evet diyeceklerin, yeminli partililer yahut başka tür kaygı taşıyanlar olduğunu öngörebiliriz. 
Bu yararlı metne, 16 Nisan’da neyi oylayacağımız merak eden herkes göz atabilir.

‘Dikili ağaç’ 
“Hayırcılar ve terör aynı safta. Hayır demek, bölücü terör örgütüne destek vermektir. Hayır diyenlerin bu ülkede bir dikili ağacı yok.” 
Böyle dedi Cumhurbaşkanı. Geçen hafta da aynı ifadeleri kullanmıştı. Geçen ay da. Vesileler değişik olsa da ortak payda aynı: Referandum. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 366 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 213 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 275 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 395 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 239 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar