Bu teşvikler hangi eğitime?

Yatırım yapacak şirketlere mart ayında verilen teşvik belgeleri açıklandı. Mart ayı teşviklerini, AKP’nin referandumdan hemen önceki icraatı olarak okuyabiliriz. Önce teşvik belgesi alan şirketlere...

Yatırım yapacak şirketlere mart ayında verilen teşvik belgeleri açıklandı. 
Mart ayı teşviklerini, AKP’nin referandumdan hemen önceki icraatı olarak okuyabiliriz. Önce teşvik belgesi alan şirketlere yatırım yapacağı için tanınan olanaklara göz atalım: 
Yüksek oranlı KDV indirimleri, bazen tamamen istisna, 7-10 yıl boyunca, işçinin sigorta primini devletin ödemesi, firmanın bankadan alacağı krediye faiz desteği (faizi de devlet ödüyor). Teşvik belgesi verilen firma sayısı 686. Bu firmaların toplam yatırım tutarı ise 9.4 milyar TL civarında. Resmi Gazete’ye göre bu yatırımlar için 19 bin 63 kişi istihdam edilecekmiş. Teşvikli projelere mercek tuttuğumuzda ilk sırada 226 projeyle enerjinin, ikinci sırayı da 90 projeyle eğitim alanının geldiğini görüyoruz. 
İlan edilen projelerde Türkiye’nin dört bir yanında kurulacak 90 yeni eğitim kurumu, 60 bin 260 öğrenci kapasitesine karşılık geliyor. KDV istisnası, faiz desteği, vergi indirimi, sigorta prim desteği sağlanacak bu projelerde eğitim politikasının nasıl şekilleneceğini bir soru işareti olarak buraya not düşelim. Tarihi yeniden şekillendirme niyeti altında 23 Nisan’a karşı anma olarak tartıştırılan Kut’ül Ammare, yeniden ısıtılmışken hele.

Hazine 250 milyon dolar mı sattı? 
Hazine, Ziraat Bankası aracılığıyla 250 milyon dolar döviz sattı mı? 
Bu kayda değer soru CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray’dan geliyor. 
Çıray, referandum öncesi hükümetin döviz piyasasına müdahale ettiği kuşkusunu taşıyor. Ve bu amaçla da Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle, söz konusu soruyu içeren bir önerge verdi. 
Malum Hazine, işlemlerini Merkez Bankası aracılığıyla yapıyor. Diğer yandan da Ziraat Bankası, Merkez Bankası’nın olmadığı yerlerde muhabir banka olarak görev yapabiliyor. Ziraat Bankası’nın OHAL KHK’si ile Türkiye Varlık Fonu’na devredildiğini anımsatalım. Çıray, “Eğer Hazine 250 milyon doları sattıysa Merkez Bankası’nın yasal ve teknik altyapısı yeterliyken, neden aracı olarak Ziraat Bankası kullanıldı” diyor ve devam ediyor: 
- Bu işlem bir defalık mı yapılmıştır? Bir defalık değilse hükümet döviz piyasasına müdahale mi etmektedir? 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 366 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 213 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 275 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 395 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 239 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar