Bütçeyi “gazi” eden Osmangazi
Ekonomik kriz derinleştikçe AKP iktidarının, Yap İşlet Devret modeliyle yaptırdığı ulaştırma altyapı projelerinin bütçeye yükü artıyor. Bu yük, dar gelirli ve yoksullar aleyhine dengesizliği...
Ekonomik kriz derinleştikçe AKP iktidarının, Yap İşlet Devret modeliyle yaptırdığı ulaştırma altyapı projelerinin bütçeye yükü artıyor. Bu yük, dar gelirli ve yoksullar aleyhine dengesizliği büyütüyor.
Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay ortaklığının kurmuş olduğu Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş adlı şirketin işlettiği Osmangazi Köprüsü, bütçeyi deyim yerindeyse “gazi” eden projeler arasında ilk sıralarda geliyor.
Gebze-İzmir otoyolunun bir parçası olan Osmangazi Köprüsü’nün orijinal adı aslında İzmit Körfez geçişi. Topluma açıklanmayan Yap İşlet Devret uygulama sözleşme metninde, adı böyle geçiyor. Altı müteahhitlik şirketinin kurduğu Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş. adlı şirket, köprüyü 13 yıl daha işletecek. (Köprü, 2035 yılında devlete geçecek.) 35 ABD Doları artı KDV’den günlük 40 bin aracın garanti edildiği köprü için, dolar üzerinden belirlenmiş tarife, ABD enflasyonuna göre güncelleniyor.
KAMU ARACINDAN DA PARA
CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, ambulansların dahi Osmangazi Köprüsü’nden geçerken ücret ödediğini bütçe görüşmelerinde dile getirmişti. Köprü ve otoyolların kamulaştırılması çağrısında bulunan...