Doğalgazda zam açmazı
Sayıştay’ın 2014 yılı denetim raporlarına BOTAŞ ile devam. BOTAŞ, geçen yılı 587 milyon 278 bin TL zararla kapatmış. Zararın bir numaralı nedeni; tükettiğimiz doğalgazın maliyetin...
Sayıştay’ın 2014 yılı denetim raporlarına BOTAŞ ile devam.
BOTAŞ, geçen yılı 587 milyon 278 bin TL zararla kapatmış.
Zararın bir numaralı nedeni; tükettiğimiz doğalgazın maliyetin çok altında fiyatla satılması. Faturanın baskılanması yani.
Sayıştay raporu, BOTAŞ’ın satış hasılatının yüzde 90’ından fazlasını, doğalgaz satışlarının oluşturduğunu belirtiyor. En son Ekim 2014’te yüzde 9 oranında zam yapılan doğalgaz fiyatları konusunda, raporda önümüzdeki dönemi de aydınlatan dikkate değer bilgiler yer alıyor.
Rapora göre BOTAŞ, doğalgaz toplam satış fiyatlarının alım maliyetinin düzeyine çıkarılabilmesi için evsel tüketicilerde her ay yüzde 13.93-25-61 oranında bir artışı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bildirmiş.
Serbest tüketicilerin kullandığı doğalgaz artış oranının ise yüzde 23.55- 36.22 oranında olması gerekiyormuş. Ancak sadece Ekim 2014’te yalnızca yüzde 9’luk artışa onay verildiği anımsatılan raporda, Bakanlık onay koşulunun BOTAŞ’ın kârlılığına olumsuz yansıdığı vurgulanıyor.
‘Al ya da öde’ zararı
“Varsın BOTAŞ kâr etmesin. Vatandaş ucuz gaz kullansın” denebilir. Nitekim iktidar da bir yılı aşkın süredir böyle diyor ve zammı baskılıyor.
Ama kurumun açmazı şurada: