Ferhat Tepe dosyası neden kapandı?
Ferhat Tepe 18 yaşında öldürüldü.Özgür Gündem gazetesinin Bitlis muhabiriydi. Elinde telsiz bulunan “siviller” tarafından, evinin önünden alınıp bilinmeyen bir yere götürüldü....
Ferhat Tepe 18 yaşında öldürüldü.Özgür Gündem gazetesinin Bitlis muhabiriydi. Elinde telsiz bulunan “siviller” tarafından, evinin önünden alınıp bilinmeyen bir yere götürüldü. Kısa süre sonra Tepe’nin bedeni, bir balıkçı tarafından Hazar Gölü kıyısında bulundu.
Kimsesiz olduğu iddiasıyla, önce Elazığ Asri Mezarlığı’na defnedilen cenazenin Ferhat Tepe’ye ait olduğu daha sonra anlaşılacaktı.
Yıl 1993’tü. Ferhat Tepe’nin DEP Tatvan İlçe Başkanı babası İsak Tepe, oğlunun götürülmesinin ardından savcılık ve Jandarma karakoluna başvurarak oğlunun gözaltında olup olmadığını sormuş, yanıt alamamıştı. Sonra bir telefon geldi. İsak Tepe’yi arayan kişi, oğlunu Türk İntikam Tugayı adına kaçırdıklarını, serbest bırakılması için istifa etmesi, 1 milyar TL para getirmesi gerektiğini söylüyordu.
Baba Tepe, telefondaki kişinin sesini, dönemin Tatvan Tugay Komutanı Korkmaz Tağma’ya benzetti. Sesin aşina gelmesinin nedeni vardı. Oğlunun kaçırılmasından önce çağrıldığı bir toplantıda, Komutan Tağma ile tartışmış ve tehdit edilmişti. Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde bulunan tanıklar, Ferhat Tepe’nin kaybolduğu süre içinde, Diyarbakır Jandarma Alay Komutanlığı’nda işkence edilmiş biçimde gördüklerini söyledi.
İsak Tepe, sesin sahibine dair iddiasını, oğlunun Tağma tarafından kaçırıldığını dosyanın uzun hukuk yolculuğu boyunca pek çok kez gündeme getirdi. Ancak Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı, Tepe’nin güvenlik güçlerince gözaltına alındığına ya da kaçırıldığına dair hiçbir somut delil bulunmadığı kanaatindeydi. O nedenle General Tağma’nın ifadesinin alınmasına gerek duyulmamıştı.
Cinayeti aydınlatmak için uğraş veren İnsan Hakları Tatvan Temsilcisi avukat Şevket Epözdemir, davayı bırakması için tehdit edildi. Tehditlere boyun eğmeyince aynı yıl kasım ayında, yine “faili meçhul” bir cinayetle öldürüldü.
***
2003’e gelindi. Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı, 20 yıllık zamanaşımı süresinin geçtiğinden ve herhangi bir faile ulaşamadığından bahisle dosyayı kapattı.
İsak Tepe, Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) bireysel başvuru hakkını kullandı.
Dün gazetemizde Alican Uludağ imzasıyla okuduğunuz haber, işte bu başvuru hakkında, AYM’nin Resmi Gazete’de yayımlanan kararını anlatıyordu. AYM; Ferhat Tepe cinayetinde etkili soruşturma yapılmadığı gerekçesiyle hak ihlaline ve manevi zararın karşılanması için 25 bin TL ödenmesine karar veriyor, ancak soruşturmanın yeniden açılması talebini zamanaşımı gerekçesiyle reddediyordu.
Neden ifade almadın?