Garantili projelerde esrarengiz değişiklik
3. köprü, 3. havalimanı, Osmangazi Köprüsü, Avrasya Tüneli, Çanakkale Köprüsü. Bu kısa ama ölçeği her bakımdan devasa nitelikteki listeye, bir de şehir hastanelerini ekleyin. Dördü bu yıl...
3. köprü, 3. havalimanı, Osmangazi Köprüsü, Avrasya Tüneli, Çanakkale Köprüsü.
Bu kısa ama ölçeği her bakımdan devasa nitelikteki listeye, bir de şehir hastanelerini ekleyin. Dördü bu yıl açılmış, beşi 2018’de açılacak ve toplamda 30’u aşkın olarak planlanmış şehir hastaneleri.
Saydığım projelerin ortak özelliği, Borç Üstlenim Yönetmeliği’ne tabi olması.
Yani Hazine Müsteşarlığı’nın Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) sistemindeki Yap-İşlet-Devret (YİD) ve Yap-Kirala-Devret (YKD) modelli projeler için yurtdışından sağlanan banka kredisini üstlendiği projeler bunlar.
Niye bunlardan söz ettiğime geleceğim.
Önce, Nisan 2014’te yayımlanan bu yönetmelikteki can alıcı bölümü hatırlatalım.
Sonra da bu yönetmelikte dün yapılan esrarengiz bir değişiklikten söz edelim.
***
Yürürlükteki kurallara göre, eğer bir YİD ya da YKD sözleşmesi, şirketin kusuru nedeniyle feshedilirse, Hazine, şirketin bu proje yapılabilsin diye yurtdışından sağladığı krediden, o anda ne kalmışsa yüzde 85’ini ödemekle yükümlü.
Yok eğer, bir YİD veya YKD sözleşmesi; şirketin kusuru dışındaki bir nedenle feshedilirse, o zaman bizim Hazine, yurtdışı kredi tutarının tamamını üstlenmeyi taahhüt ediyor.
Şimdi gelelim Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliğe.
Düne kadar, Borç Üstlenim Yönetmeliği’ne göre eğer YİD veya YKD sözleşmesinde bir fesih söz konusuyla; bu bildirimi ilgili kamu kuruluşu Hazine’ye bildiriyordu.
Yani köprüyse Karayolları Genel Müdürlüğü, havaalanıysa DHMİ, şehir hastanesi ise Sağlık Bakanlığı...
Y...