Kriz korkusu gizemli yetkilerle ‘torba’ya girdi

Geçen cuma TBMM’ye bir kanun teklifi sunuldu. Kanun teklifi bu devirde, Cumhurbaşkanı’nın yapılmasını istediği ve TBMM’den geçmeme ihtimali olmayan kanun demek. “Torba” biçimli bu yeni yasa teklifinin 22. maddesi...

Geçen cuma TBMM’ye bir kanun teklifi sunuldu.
Kanun teklifi bu devirde, Cumhurbaşkanı’nın yapılmasını istediği ve TBMM’den geçmeme ihtimali olmayan kanun demek.
“Torba” biçimli bu yeni yasa teklifinin 22. maddesi “Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi” diye bir komite kuruyor. Aslında eski adı Finansal İstikrar Komitesi. Buna “kalkınma” eklenmiş. Bunun için de eski bir kanunun bir maddesi değiştiriliyor.
Ne var ki maddenin en son fıkrasındaki şu ifade oldukça manidar:
“Finansal sistemin bütününe sirayet edebilecek ölçüde olumsuz bir gelişmenin Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi tarafından tespiti halinde, üye kurum ve kuruluşların yetkileri dışında alınması gereken tedbirleri belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkili olup ilgili bütün kurum ve kuruluşlar belirlenen ve tedbirleri derhal uygulamakla yetkili ve sorumludur.”
Özetlemek gerekirse burada iki yeni durum kurala bağlanıyor:
– Adı konulmadan yayılma ihtimali olan bir krizden açıkça endişe duyuluyor.
– Böyle bir durumun gerçekleşmesi durumunda ise Cumhurbaşkanı’na her türlü yetki veriliyor.

Torba Kanun’da konut sektörü için devreye alınan menkul kıymetleştirme için bir de vergi kolaylığı maddesi var. Malum riskli kağıdı riskli hale getirip Merkez Bankası’nda teminata sayılmasına dönük operasyon bu hafta hayata geçiriliyor.

(Anlaşıldığı kadarıyla Merkez Bankası bu tehlikeli işe olumlu bakmadığı için başka fonlar devreye girecek.) Türkiye Kalkınma Bankası’nda kurulan Varlık Finansman Fonu ilk VDMK ihracını 7 Aralık’ta yapacak. İşte bu işlem karşılığı alacakları para için vergi ödemeyecekler. Torba Kanun’da bu ihraçların Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi’nden istisna tutulacağı hükme bağlanmış. Tabii orada “konut sektörünü kurtarma” filan denilmiyor. “Sermaye piyasalarına derinlik kazandırmak” diye açıklanmış amaç. Derinliğe geliniz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 366 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 213 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 275 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 395 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 239 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar