TBMM kirletme izni verecek mi?
Türkiye’de kömüre dayalı termik santrallerin önemli kısmını özel sektör işletiyor. Özel sektör soyut bir kavram değil. Çoğu adını sık duyduğumuz şirketler. Ama her vatandaş her...
Türkiye’de kömüre dayalı termik santrallerin önemli kısmını özel sektör işletiyor. Özel sektör soyut bir kavram değil. Çoğu adını sık duyduğumuz şirketler. Ama her vatandaş her şeyi bilmek durumunda değil.
Türk Hazinesi’nin elektrik alım garantisi karşılığında kim neyi işletiyor bakalım: Sivas Kangal, Soma termik santrallerini Konya Şeker işletiyor. (Konya Şeker’i Anadolu Birlik Holding özelleştirmeden almıştı. Torku’nun da sahibi.)
Muğla Yeniköy ve Kemerköy santrallerini IC-Limak, Zonguldak Çatalağzı santralini Bereket Enerji, Afşin-Elbistan A, Kütahya Tunçbilek Santrali ile Seyitömer Santralleri’ni Çelikler Enerji, Çanakkale Çan Santrali’ni EÜAŞ, Çayırhan Santrali’ni Park Teknik işletiyor.
Hatırlatmamın nedeni şu: Bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda torba kanun teklifi görüşülecek. İçinde birbirine benzemez kanun maddeleri bulunduran bütün torbalar gibi bunda da “havayı kirletme izni” olarak anılan madde yer alıyor.
Özü şöyle: Ülkenin en eski ve kirli santralleri nefes aldığımız havayı, yüce Meclis üzerinden iki buçuk yıl daha kirletmek istiyor. Çünkü yapmaları gereken yatırımları yapmamışlar.
İster Türk sermayesinin iktidar üzerindeki gücü deyin, ister iktidar partisinin sermayeye bağımlılığı sonuç değişmiyor. Kömüre dayalı 15 termik santrale dördüncü defa havayı kirletme izni verilme ihtimali yüksek. Olan bizlerin sağlığına ve bütçesine olacak.