TİGEM Ceylanpınar hep açıkmış
Suruç katliamının ertesi günü, TİGEM Ceylanpınar İşletmesi’yle ilgili üç yıldır tartışılan, Meclis kürsüsünde de dile getirilen iddialar bu köşede...
Suruç katliamının ertesi günü, TİGEM Ceylanpınar İşletmesi’yle ilgili üç yıldır tartışılan, Meclis kürsüsünde de dile getirilen iddialar bu köşede hatırlatıldı.
Suriye sınırının 60 km’lik hattını kaplayan 1 milyon 761 bin dekarlık alana sahip ve 2012’den beri sivil girişlere kapatılan işletmede, “cihatçı”ların geçiş yaptığı, barındığı iddialarının aydınlatılması için işletmenin açılması, 24 saat kayıt yapan kamera kayıtlarının kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini yazdım.
TİGEM Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden aradı.
Dünyanın en modern basınçlı sulama sisteminin kurulduğu ve dünyanın en estetik hayvanının (ceylan) yetiştirildiği Ceylanpınar İşletmesi’nin bu konuyla gündeme gelmesine üzüldüğünü söyledi.
Cevap hakkına saygı gereği, telefonda yaptığı açıklamaları ve sorduğum sorulara yanıtlarını özetleyerek aktaracağım.
Bilden, dokuz yıldır görev yaptığı TİGEM’de Ceylanpınar İşletmesi için:
300 milyon TL harcanarak, potansiyelin yüzde 80’ine karşılık gelen 610 bin dönümün sulu tarıma açıldığını
Ekonomik ömrünü tamamlamış 700 traktörün yenilendiğini
Hayvancılıkta çok önemli yatırım yapıldığını söyledi.
Yazımdaki iddiaları daha önce HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın da gündeme getirdiğini ve bunun üzerine Ceylanpınar İşletmesi’ni Kasım 2014’te gazetecilere açtığını belirtti. Bugün de talep olursa, isteyen gazetecinin gezip görüntü alabileceğini söyledi.
Genel Müdür Bilden’e, “1 milyon 761 bin dekarın hiçbir köşesinde ‘cihatçı’ hiçbir zaman mı bulunmadı” diye sordum.