Torbadan Suriyeli istihdamı da çıktı
Şanlıurfa’ya İstiklal Madalyası verilmesi” sözcükleriyle başlayıp Diyarbakır’da Suriçi’ni ranta açan, hayatlarımızın sağını solunu düzenleyen maddelerle doldurulan “torba...
Şanlıurfa’ya İstiklal Madalyası verilmesi” sözcükleriyle başlayıp Diyarbakır’da Suriçi’ni ranta açan, hayatlarımızın sağını solunu düzenleyen maddelerle doldurulan “torba kanun”a devam ediyoruz.
Önceki yazıda kısaca değindik:
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen tasarıda, kayıt dışılığı önlemek amaçlı, istihdamda özel sektörü teşvik eden bir prim desteği düzenlemesi yer alıyor.
Maddeye göre, devletten nakit yardım alan bir kişi, herhangi bir işe girerse sigorta primini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı üstleniyor.
Yardımla yaşayabilen kişilerin üretime katkıda bulunması, işgücüne aktif katılımının amaçlandığı söyleniyor.
Fakat oturum tutanakları incelendiğinde, kuru kanun metninde yer almayan gerçekler çıkıyor ortaya.
CHP’li Musa Çam, sosyal yardım alanların kaçının gerçekten yardıma muhtaç, kaçının çalışabilir durumda olduğu halde çalışmamayı tercih eden, yani hak etmeden sosyal yardım alan kişi olduğunu sormuş sözgelimi. Yanı sıra işverenlerin ödemesi gereken primin devlet bütçesinden karşılanmasının “kural” haline getirilmesinin doğru olup olmadığını da sorgulamış.
Oturum sırasında, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in “gazetecilik” refleks ve birikimiyle yönelttiği bir soru ise çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkarıyor.