‘Tozlu raf’ derken, kaç parmak?

Kuvvetler ayrılığının fiilen kalktığını “Oğlan bizim kız bizim” folklorik sözüyle anons eden anayasa profesörü ve AKP milletvekili Burhan Kuzu’nun ardından, meseleye daha “vizyoner”...

Kuvvetler ayrılığının fiilen kalktığını “Oğlan bizim kız bizim” folklorik sözüyle anons eden anayasa profesörü ve AKP milletvekili Burhan Kuzu’nun ardından, meseleye daha “vizyoner” bakış, dün Ömer Çelik’ten geldi.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Çelik, Milliyet’te, Serpil Çevikcan’a verdiği röportajda şöyle diyor:
“Kuvvetler ayrılığı ortadan kalkacak diye, yeni sistem tartışmalarının önünü tıkamaya çalışanlar bilsinler ki ortada bir kuvvetler ayrılığı yok. Yasamayı da alıyor yürütmeyi de alıyor eline.”
İktidar partisi mutfağında pişirilen ve çizdiği hak kısıtlayıcı çerçeveyle anayasayı ihlal eden dokunulmazlık fezlekelerine dair anayasa değişikliği teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu’nda bu hafta işte böyle bir atmosferde görüşülmeye başlıyor.
Teklif, milletvekili fezlekelerini, soruşturmaları açan savcılıklara göndersin diye Başbakanlık’a iadesini öneriyor.
Hem de 15 gün içinde. Çünkü AKP’nin mayısta Meclis’te başka önemli işleri var.
Ve bakınız, anayasaya eklenmek istenen bu teklif, eklenmek istediği anayasanın hangi emredici hükmünü (m.83/2-1) ortadan kaldırmak istiyor:
“Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis’in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.”
Ne kadar etkileyici değil mi?
Şimdi CHP ile MHP, hukukçu olmayı bile gerektirmeyecek kadar “kör kör parmağım gözüne” anayasayı ihlal eden bu maddeye destek verecek.
Bizler de bu hafta boyunca teklifin işaret fişeğini, sanki Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu fezlekeler parlamento raflarında çürümemeli” sözüyle çakmamış gibi görüşmelerini izleyeceğiz.
TBMM Anayasa Komisyonu, daha bir hafta önce Burhan Kuzu, Galip Ensarioğlu “Oğlan bizim kız bizim dememiş”; Ömer Çelik “Ortada bir kuvvetler ayrılığı yok” dememiş gibi sanki, çalışacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 366 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 213 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 275 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 395 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 239 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar