ABD ile stratejik ortak mıyız?
Filmi biraz geriye saralım. Tarih 23.02.2003. Irak krizine bağlı olarak “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması için hükümete yetki...
Filmi biraz geriye saralım. Tarih 23.02.2003. Irak krizine bağlı olarak “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması için hükümete yetki verilmesine” ilişkin Başbakanlık tarafından TBMM’ye gönderilen tezkere 1 Mart günü oylanarak reddedildi.
Bu, ABD’nin Irak işgali öncesi Türkiye’ye yaptığı “stratejik işbirliği” önerisinin reddi anlamına geliyordu. Tezkerenin reddedilmesi ABD’de hayal kırıklığı yarattı. Türk hava sahasını, liman ve topraklarını kullanamayan ABD, Irak işgali sırasında ağır bir ekonomik ve sosyal fatura ödemek zorunda kalmıştı.
Tarih 4.07.2003. Kuzey Irak’ın Süleymaniye kentinde bir binbaşı komutasında karargâh kurmuş bulunan 11 TSK mensubu ve Türkmen mihmandarları Irak’taki işgal kuvvetlerinin bir parçası olan ABD 173. Hava İndirme Tugayı’na bağlı askerler tarafından derdest edildiler, başlarına çuval geçirilerek götürülüp 60 saat sorguya çekildiler.
Bu, 1 Mart tezkeresinin reddine karşı bir rövanş olarak değerlendirildi.
O günlerden bugüne ABDTürkiye ilişkileri normalleşemedi, tam tersine giderek bozuldu.
İki ülke arasındaki ilişkiler bir sorunlar yumağına dönüştü.
Kim haklı, kim haksız yargısından bağımsız olarak yumak haline gelmiş sorunlara bir bakalım.
15 Temmuz 2016 darbe girişiminin baş faili Fethullah Gülen yıllardır ABD devletinin korumasında Pensilvanya’da yaşıyor. Buradan dünya ölçeğindeki faaliyetlerini yönetiyor. Türkiye’nin iade talepleri sürekli geri çevriliyor.
Türkiye’nin “suçsuz” olduğunu iddia ettiği İran asıllı T.C. vatandaşı Rıza Sarraf 19 Mart 2016’dan beri New York’ta tutuklu olarak yargılanıyor. Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla da aynı davanın tutuklu sanığı. ABD makamları, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkında yakalama ka...