‘Bunlar ateist, bunlar Zerdüşt’(1)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Mayıs 2016’da Diyarbakır’da yaptığı konuşmada, PKK’lileri kastederek, “Bunlar camilerimizi yakmadılar mı, bunlar ateist, bunlar Zerdüşt, bunlardan bir...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Mayıs 2016’da Diyarbakır’da yaptığı konuşmada, PKK’lileri kastederek, “Bunlar camilerimizi yakmadılar mı, bunlar ateist, bunlar Zerdüşt, bunlardan bir şey olmaz. Bunlar bizim değerlerimizle hareket etmiyorlar” diyerek halka seslenmişti. Ne var ki sözlerini “Ben inanıyorum ki Diyarbakırlı kardeşim er veya geç bunlara gereken dersi sandıkta verecek”cümlesiyle bağlayınca HDP’lilerin de “suçlananlar(!)” kapsamına alındığını anlamıştık.
Cumhurbaşkanı’nın toplumumuzu oluşturan farklı etnik grupları, “Türk’üyle, Kürt’üyle, Arap’ıyla, Lazıyla, Çerkeziyle, Boşnağıyla…” diye sıralarken, sayıları az da olsa bu toprakların asli unsurları olan Ermenileri, Rumları ve Yahudileri yok saymasından Müslüman olmayan topluluklara mesafeli durduğunu biliyorduk.
“Bunlar ateist, bunlar Zerdüşt” söylemiyle bu inanç gruplarından insanları teröristlerle özdeşleştirmesi, İslam inancında olmayan başka grupları da ötekileştirmesinin yeni bir boyutuydu.
Sözlerinden Cumhurbaşkanı’nın “ateizm” ile ilgili yeterli bilgisinin olmadığını anlıyoruz. Birkaç sözcükle değinelim…
Ateizm, tüm tanrıları Tanrı ve ruhsal varlıklara olan metafizik inançları ve dinleri reddeden; doğruluğuna inanılan gerçekliği inanç yoluyla açıklamayı kabul etmeyen bir felsefi düşünce akımıdır.
Ateistler, kimi zaman “tanrıtanımaz” sözcüğüyle anılsalar da, bu adlandırma “var olan bir tanrıyı reddetme” düşüncesini içerdiği için ateistler tarafından kabul görmez.
Bugün dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok sayıda ateist bulunmaktadır. Bu insanların tümü hayatlarında başarılı olmuş insanlardır. Aralarında bilim insanları, araştırmacı, yazar, müzisyen ve sanatçı vardır.
Cumhurbaşkanı, “Bunlar ateist, bunlar Zerdüşt” söylemiyle ateizmi terörle özdeşleştirerek bu insanları rencide etmiştir.
Türkiye, laik bir ülkedir. Burada insanlar mutlaka İslam inancına saygı göstermekle birlikte mutlaka Müslüman olmak zorunda değillerdir. Dolaylı ya da dolaysız bu ülkenin insanlarını İslamı kabule zorlamak anayasaya aykırı bir davranıştır.
Zerdüştlüğü bir sonraki yazıya bırakarak, ateist olup da Nobel Ödülü kazanmış bir bölüm bilim insanını anımsatarak bitirmek istiyorum bu yazıyı. Çünkü bu insanlara şükran borçluyuz; eğer dünyalılar olarak eskisinden daha iyi, daha rahat, daha sağlıklı hayatlar yaşıyorsak bu “ateist” insanlar sayesindedir.