Ulusçuluk, ulus devlet ve Kürtler (4)
Dünya Savaşı’nın galipleri mağluplar ile hesaplaşmalarını bitirmiş, savaşı kaybeden ülkelere barış antlaşmalarının kabul ettirilmesi süreci tamamlanmış, hesaplaşılmayan tek...
Dünya Savaşı’nın galipleri mağluplar ile hesaplaşmalarını bitirmiş, savaşı kaybeden ülkelere barış antlaşmalarının kabul ettirilmesi süreci tamamlanmış, hesaplaşılmayan tek mağlup Osmanlı İmparatorluğu kalmıştı. Bu da 10 Ağustos 1920 günü Sevr’de gerçekleşti, üç Osmanlı temsilcisi önlerine sürülen anlaşmayı imzaladılar. Ankara’daki TBMM’nin buna tepkisi çok sert oldu. Ankara İstiklal Mahkemesi 1 numaralı kararı ile anlaşmaya imza koyan o üç kişiyi ve Sadrazam Damat Ferit Paşa’yı vatan hainliğiyle suçlayarak idama mahkûm etti. Yunanistan dışında hiçbir devletin onaylamaması nedeni ile Sevr bir anlaşma taslağı olarak kaldı.
Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasından sonra İtilaf Devletleri 28 Ekim 1922’de TBMM Hükümeti’ni Lozan’da toplanacak olan barış konferansına davet ettiler. İsmet Paşa Dışişleri Bakanlığı’na getirildi ve çalışmalar hızlandırıldı. İtilaf devletlerinin Lozan’a İstanbul hükümetini de davet etmesine tepki gösteren TBMM 1 Kasım 1922’de saltanatı kaldırdı.
***