Hizmet ihraç etmenin tam zamanı
GEÇENLERDE İZMİM’i yazdım. “İzmir için İzmir’den mimarlık” diye yola çıkan bir grubun hikayesiydi.Şimdilerde bu platform bir kooperatife dönüşmüş durumda.Ağırlıklı...
GEÇENLERDE İZMİM’i yazdım.
“İzmir için İzmir’den mimarlık” diye yola çıkan bir grubun hikayesiydi.
Şimdilerde bu platform bir kooperatife dönüşmüş durumda.
Ağırlıklı mimar ve mühendislerden oluşuyor.
Ama aralarında seramik sanatçıları da var örneğin...
Diyorlar ki...
“Artık hizmet ihraç edelim. Müşavirlik hizmetleriyle de dünyada öne çıkalım. Kabuğumuzu kıralım ve İzmir dışına da teklifler vermeye başlayalım.”
Bu ve benzeri organizasyonları her zaman destekliyorum.
Ve hizmet ihracı kavramını gündemimize sokmayı öneriyorum.
***
Yazım üzerine Ticaret Bakanlığı akan danışmanı Mehmet Soylu Güldalı bir mesaj yolladı.
Şöyle yazmış.
“Yıllardır Bakanlık olarak önem verdiğimiz, desteklediğimiz fakat teknik müşavirlik sektör temsilcilerinin tamamına ulaşamadığımız bir konu hakkında yazdınız. Bakanlık olarak sadece mal ticaretine değil hizmet ticaretine de yoğun şekilde destek sağlıyoruz. Bu sektör çok ama çok kritik bir işlev üstleniyor çünkü. Tabiri caizse müteahhitlik sektörünün mutfağı burası. Müteahhitlerimiz dünyanın dört bir yanında göğsümüzü kabartan projeleri inşa ediyorlar ama teknik şartname dediğimiz ve en küçük çividen en büyük kolona kadar hangi standartlarda hangi malzemeler kullanılarak projenin inşa edileceğine teknik müşavirler karar veriyor. Dolayısıyla onların belirlediği standartlar çerçevesinde ülkemizden de bu projelerde kullanılacak malzemeler ihraç edilebiliyor. Yapılan uluslararası araştırmalara göre teknik müşavirlik firmalarının yurtdışında proje üstlenmesi, kendi proje bedellerinin en az 50 katı firma sahibi ülkeye katma değer yaratabilmektedir.”
***
Bence buraya odaklanmamız gereken bir döne...