Ek besine başlarken dikkat edilmesi gereken en büyük hata!

Ek besine geçişte dikkat edilmesi gerekenler listesi denilince hepimizin aklına besin alerjileri, ek gıda listeleri ve tarifleri ile ek besine geçişte uygulanan 3 gün kuralı ve ilk ek gıda ne olmalı soruları geliyor. Oysa ki ek besine...

Ek besine geçişte dikkat edilmesi gerekenler listesi denilince hepimizin aklına besin alerjileri, ek gıda listeleri ve tarifleri ile ek besine geçişte uygulanan 3 gün kuralı ve ilk ek gıda ne olmalı soruları geliyor. Oysa ki ek besine başlarken yapılan bazı hatalar bebeğini sağlıklı bir şekilde beslemek isteyen ebeveynleri büyük bir yeme sorununun kucağına atıyor.

Ek gıdaya geçerken en çok merak edilen soruların yanıtları elbette ki önemli ancak ek besine başlarken dikkat edilmesi gerekenler listesinin 1 numarası aklınıza gelenlerden çok farklı. Ek besine başlarken tüm anne ve babalar ile bebeklerin bakımından sorumlu olan yetişkinlerin aklında tutması gereken '1 numaralı kural' ek besinin 'ek' olduğu gerçeğidir. Bebeklere 6'ncı ayda başlanan ek besin süreci 'ana beslenme' sürecine destek amacındadır. Bebekler için 'ana besin' kuşkusuz 'anne sütüdür.' Anne sütünün yetersizliği yada yokluğu durumda ise ana besin 'devam sütü ve formül mamalardır.' Bu ana besinlerin dışında bebeklerimize verdiğimiz her tür gıda 'ek' niteliktedir. Yani asli beslenme unsuru değildir.

'Buraya kadar yazdıklarınızı zaten biliyoruz. Bu muydu kural?' diye soranlar için yazının devamını okumalarını tavsiye ederim. Zira başlarda bildiğimiz bu önemli detayı ek besin süreci ilerledikçe unutuyoruz. 6 aylıkken bebeğimizi doyurmak için değil yeni yiyecekleri tattırmak için başladığımız bu süreci 8'nci aya geldiğimizde 'çocuğum yemek yemiyor' diye hayıflandığımız 1 yaşına geldiğinde ise 'çocuğum yemek yemeyi kesti' diye büyük dert ettiğimiz, doktor doktor koşturduğumuz bir yola sokuyoruz.

Unutulan bu detay ısrarla beslemek istediğimiz çocuklarımızın yemekle olan ilişkilerini bozuyor ve yıllarca besinlerle aralarında sorunlar yaşanıyor. Bu sorunları yaşamamak için yapılacaklar listesini sık sık hatırlamakta fayda var.

Haydi başlayalım!

Ek besin porsiyonlarını küçültün

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ebeveynler arasındaki fikir ayrılıkları 29 Aralık 2020 | 98 Okunma Çocuklarda kaka korkusu neden olur işte çözüm yolları 16 Ekim 2020 | 264 Okunma 72 aylık çocuklar için kayıt erteleme RAM raporu nedir? 04 Eylül 2020 | 377 Okunma Çocuğumu okula göndermek istemiyorum diyenler neler yapabilir? 28 Temmuz 2020 | 423 Okunma Ek besine başlarken dikkat edilmesi gereken en büyük hata! 07 Temmuz 2020 | 108 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar