Keşke yumrukla devrilebilse
Dolar kurundan söz ediyorum. Keşke dolar kurunu yumrukla tepetaklak edebilsek. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2 Mart 2019 günü Rize’de, “O saldırıda birileri Türkiye ekonomisi batacak diye hayaller kurdu. Ancak biz o...
Dolar kurundan söz ediyorum.
Keşke dolar kurunu yumrukla tepetaklak edebilsek.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2 Mart 2019 günü Rize’de, “O saldırıda birileri Türkiye ekonomisi batacak diye hayaller kurdu. Ancak biz o saldırılara karşı masaya yumruğumuzu vurduk ve doları 5 liraya düşürdük” dediğinde 1 dolar, 5 lira 35 kuruşa denk geliyordu.
Aradaki 35 kuruşluk farkın ihmal edilecek bir küsurat olarak görülmesine sevinsem mi üzülsem mi bilemedim.
Albayrak o kadar kendinden emin ve iyimser konuşuyordu ki ekran başında dinlerken ister istemez “Türk Lirası’nın ABD Doları’na karşı çok güçlendiği ve geri dönülmez bir noktaya geldiği” hissine kapılıyorduk.
Oysa, Merkez Bankası’nın resmi arşivi 2019’un başından beri şubat ayının ilk birkaç günü hariç, dolar kurunun hep 5 lira 25 kuruş ile 5 lira 50 kuruş arasında inip çıktığını söylüyordu.
Donald Trump’ın geçen hafta İsrail işgalindeki Suriye toprakları olan Golan Tepeleri’ni İsrail toprağı olarak tanıyacaklarını duyurması ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Trump’a tepki göstermesinin ardından dolar kuru yeniden 5.95 seviyesini gördü. Türk Lirası’nda bir günde yüzde 7’ye yakın değer kaybı yaşandı.
Ülkenin ekonomik verileri sağlamsa, hükümetin dediği gibi “dış kaynaklı bir operasyonla” karşı karşıyaysak, ekonomi yönetiminin o sağlam veriler sayesinde bu saldırıyı savmasını beklemek hakkımız.
Sorunun dış kaynaklı saldırıdan mı ülkedeki ekonomik durumdan mı kaynaklandığını bu sabah piyasalar açıldığında göreceğiz.
ACEMOĞLU’NA KULAK VERİN
Neticede ekonomi biliminin kuralla...