Madurocu musunuz Guaidocu mu?
Dünyanın öteki ucunda “petrol zengini” bir ülke: VenezuelaPetrol zengini ama yoksulluğun ve istikrarsızlığın pençesinde.1998’den beri Bolivarcı hükümetler tarafından yönetiliyor.1998’de...
Dünyanın öteki ucunda “petrol zengini” bir ülke: Venezuela
Petrol zengini ama yoksulluğun ve istikrarsızlığın pençesinde.
1998’den beri Bolivarcı hükümetler tarafından yönetiliyor.
1998’de iktidara gelen Hugo Chavez, petrol fiyatlarının da artmasıyla ülkedeki yoksulluğu yarı yarıya azaltmış ve büyük bir halk desteğini arkasına almıştı.
Sadece Venezuela’nın değil, Latin Amerika’nın kahramanlarından biri olan Simon Bolivar’ın fikirlerini esas alan, ABD’nin düşman gördüğü Küba, Bolivya, İran gibi ülkelerle ilişkilerini geliştiren Chavez, defalarca ABD destekli darbe girişimlerinin hedefi oldu. Bütün girişimleri halkın desteği ile savmayı başardı.
2013’te kansere yenik düşmeden önce, yardımcısı Nicolas Maduro’yu varisi ilan etmişti. Maduro da seçimleri kazanarak Bolivarcı hükümeti devam ettirmeye başladı. Ancak, petrol fiyatlarındaki ani ve sert düşüşler, petrole dayalı ülke ekonomisini altüst etti. ABD’nin öncülük ettiği ekonomik yaptırımlar ile ülkeyi kasıp kavuran “hiperEnflasyon” Venezuela para birimi Bolivar’ı yerle bir etti. Ülkede yoksulluk oranı yüzde 80’lere çıktı. Temel gıda ürünleri ve ilaç kıtlığı yaşanmaya başlandı. Milyonlarca Venezuelalı göç etmek zorunda kaldı.
ABD’nin oluşmasına katkıda bulunduğu ve Bolivarcı Maduro hükümetini yıkmak için fırsata çevirdiği bu fotoğraf, muhalefetin güçlenmesini, protesto gösterilerinin büyümesini sağladı.
Son gösterilerde 14 kişinin ölmesi, Venezuela’yı yeniden Amerika kıtasının gündemi, Maduro’yu da karşıtlarının hedefi haline...