‘Operation Olive Grove’ nasıl ‘Fırat Kalkanı’ oldu
‘Zeytinlik harekâtı’nı, 24 Ocak 2018 Perşembe günü Beştepe’de muhtarlara seslenen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan duyduk. ABD Başkanı Barack Obama, Erdoğan’ın deyişiyle Türkiye’yi...
‘Zeytinlik harekâtı’nı, 24 Ocak 2018 Perşembe günü Beştepe’de muhtarlara seslenen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan duyduk.
ABD Başkanı Barack Obama, Erdoğan’ın deyişiyle Türkiye’yi aldatmasaymış, Türk ve ABD askerleri Suriye’de IŞİD’e karşı ortak operasyon yapacakmış ve adı “Zeytinlik harekâtı” olacakmış. Tabiri caizse “Obama yan çizdiği için” gerçekleşmeyen o harekâtın yerine Türkiye, “Fırat Kalkanı”nı başlatmıştı.
Erdoğan’ın açıkladığı bu kritik bilgi, “Zeytin Dalı” harekâtı nedeniyle arada kaynadı ama ben yine de izini sürdüm. Yoğun askeri ve diplomatik trafiği ve zamana karşı yarışıyla Hollywood filmlerini aratmayan şu ayrıntılarla karşılaştım:
Mart 2015: Türkiye’nin PKK’nın devamı gördüğü ve terör örgütü ilan ettiği YPG, Kobani’yi IŞİD’den aldı. Türkiye YPG’nin Fırat’ın batısına geçmesine karşı çıkarken YPG’yi destekleyen ABD Cerablus-Mare hattındaki IŞİD yapılanmasını bitirmek istiyordu. TSK ve Pentagon’dan generaller, bölgenin IŞİD’den temizlenmesini konuşmaya başladı. Ankara’da siyasi onay alan plana göre TSK’nın karadan ve havadan destekleyeceği Özgür Suriye Ordusu mensupları Cerablus’tan başlayıp IŞİD’i temizleye temizleye batıda Azez/Mare’ye, güneyde Rakka’ya kadar ilerleyecekti. ABD komandoları ile hava kuvvetleri de operasyona aktif destek verecekti. Ardından ÖSO bölgenin kontrolünü sağlayacaktı.
Kasım 2015: Fırat’ın doğusunda ABD’nin desteğini alan YPG, batıda Afrin’de de Rusya’nın desteğini alıyordu.
Şubat 2016: Afrin’deki YPG’liler doğuya doğru ilerlemeye başlamıştı. IŞİD’in kontrolündeki stratejik Tel Rıfat kasabası da YPG’nin eline geçmişti.
Mart 2016: YPG’nin Cer...