Post-Truth çağında yaya kalmak
2019 yılında ABD’deki Maryland Üniversitesi Philip Merrill Gazetecilik Koleji’nde “medyada dijital çağın getirdikleri” başlıklı bir programa katılmıştım. Program, son dönemde sosyal medyanın...
2019 yılında ABD’deki Maryland Üniversitesi Philip Merrill Gazetecilik Koleji’nde “medyada dijital çağın getirdikleri” başlıklı bir programa katılmıştım. Program, son dönemde sosyal medyanın yaygın bir şekilde körüklediği “deepfake”, “dezenformasyon”, “manipülasyon”, “Post truth” gibi kavramlara ayrılmıştı.
Program boyunca bu kavramlar ve sahaya yansımaları hakkında uzmanların derslerde paylaştığı bilgiler dudak uçuklatıcıydı.
Örneğin “Deepfake” dedikleri medya biçimi, gerçekle sahteyi ayırt etmeyi gerçekten zorlaştırıyor. Yazılımcılar, bir kişinin görüntüsünü alıp, yapay sinir ağları yardımıyla bir başkasının görüntüsü ile değiştirebiliyorlar ve gerçeğinden ayırt edilmesi zor görüntüler yaratabiliyorlar artık. Bir derste Trump’ın yaptığı bir konuşmayı Obama’nın sesinden ve görüntüsünden dinlemiş ve şok olmuştuk.
★★★
İnsanların duygularının ya da kişisel inançlarının, kamuoyu oluşturmada objektif verilerden ve bilgilerden daha fazla etkili olduğu “Post-Truth” çağında, “deepfake” gibi bir silahın neler...