TSK açıklamasındaki önemli detay ve Rusya’nın İdlib fırsatçılığı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamasından sonra “eli kulağında” olan ve her an gerçekleşmesi beklenen harekat dün gerçekleşti.Sözcü’de dün yayınlanan yazımda...
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamasından sonra “eli kulağında” olan ve her an gerçekleşmesi beklenen harekat dün gerçekleşti.
Sözcü’de dün yayınlanan yazımda Erdoğan’ın sözünü ettiği harekatın nereye ve nasıl yapılacağına dair şu dört seçeneği sıralamıştım:
“● İlk seçenek uzun menzilli toplar (OBÜS) ile önceden belirlenmiş YPG hedeflerinin vurulması.
● İkinci seçenek, hava kuvvetlerinin YPG hedeflerini bombalaması. (TSK daha önce Irak’taki Sincar Dağı ile birlikte Suriye’deki Karaçok Dağı’na hava operasyonu düzenlemişti.)
● Üçüncü seçenek, nokta hedeflere özel operasyonlar.
● Dördüncü seçenek, hava unsurları, zırhlı araçlar ve topçu desteği ile kara harekatı.”
Gördüğünüz gibi topçu atışı ile yetinilmemiş, hava operasyonu tercih edilmişti. Mehmetçiğin Suriye topraklarına girmesini gerektiren üçüncü ve dördüncü seçeneğe ise başvurulmamıştı.
İkinci seçenekte anımsattığım gibi, Türkiye 25 Nisan 2017’de de Suriye’deki Karaçok Dağı ile Irak’taki devamı Sincar Dağı’na eş zamanlı hava harekatı yapmıştı.
2017’deki ilk harekatta olduğu gibi dünkü harekatta da ABD ve Rusya’ya önceden bilgi verildi. Böylece hava harekatında, söz konusu ülkelerin askerlerinin dost ateşine kurban gitmesinin önüne geçilmesi hedeflendi. 2017 ile 2018 arasındaki üç fark Merak edip, TSK tarafından 2017’de yapılan açıklama ile dün gece yapılan açıklamayı karşılaştırdım. İki açıklamanın ortak yanı, Türkiye’nin terörle mücadeledeki kararlılığının vurgulanması ve har...