Fazla mesai hallerinde işçinin fesih olanağı
Hastanede laborant olarak çalışan taşeron işçisi okurumuz aylık bin 375 TL ücret aldığını belirtmiş. 2017 için asgari ücret, net bin 404 TL’dir. Asgari ücretin altında bir ücretlendirme...
Hastanede laborant olarak çalışan taşeron işçisi okurumuz aylık bin 375 TL ücret aldığını belirtmiş. 2017 için asgari ücret, net bin 404 TL’dir. Asgari ücretin altında bir ücretlendirme yapılması yasaktır. Asgari ücretin tanımı Asgari Ücret Yönetmeliği’nde yapılmıştır: Normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücret asgari ücrettir. Asgari ücretin altında ücret ödemesi yapılan bir işçi, iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir. (4857 sayılı İş Kanunu madde 24/II-e)Asgari ücret altında ücret ödemesi yapıldığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bölge müdürlüklerine bildirilebilir. Durum tespit edildiğinde, işveren, asgari ücretin altında ücret ödediği her bir işçi için idari para cezası ödemek zorunda kalacaktır. (4857 sayılı İş Kanunu madde 102/1-a)
SÖZLEŞMENİZİ İNCELEYİN
Okurumuz sorusunda, ayda 225 saat çalıştırıldıklarından söz etmiş. Haftalık 45 saati aşan çalışmaları fazla çalışma olarak nitelendiriyoruz. Öte yandan fazla çalışmanın yaptırılabilmesi için işçinin onayının alınması gerekmektedir. Bu nedenle okurumuza öncelikle, varsa, yazılı iş sözleşmesinde bu konuda bir düzenleme yapılıp yapılmadığını denetlemesini öneririz. Soruyu incelediğimizde, (fazla çalışmaların eşit olduğunu varsayarak) her hafta 11 saatin ve senede 270 saatin üzerinde fazla çalışma yapıldığı sonucuna varıyoruz. İşçi, bu durumda haklı nedenle (çalışma şartları uygulanmadığından) derhal sözleşmeyi feshedebilir. (Yargıtay 7. HD. 2014/19129 E. 2015/13542 K. sayılı 02.07.2015 tarihli karar)