İş kazası sonucu işçiye tanınan haklar
* Eşim 2014 Eylül ayında iş kazası geçirdi, 6 ay rapor parası aldık. Ama şu an aynı işyerinde çalışmakta ve zannedersem yüzde 40’ın üstünde rapor alabilir. Şu an başvursa kısmi...
* Eşim 2014 Eylül ayında iş kazası geçirdi, 6 ay rapor parası aldık. Ama şu an aynı işyerinde çalışmakta ve zannedersem yüzde 40’ın üstünde rapor alabilir. Şu an başvursa kısmi iş göremezlik maaşı alabilir mi?
İşveren, 5510 sayılı kanunda tanımı yapılan iş kazasını kolluk birimlerine (polis, jandarma) derhal bildirmekle yükümlü olduğu gibi Sosyal Güvenlik Kurumu’na da kazadan sonraki üç iş günü içinde bildirmekle yükümlüdür. Ancak iş kazası, işverenin kontrolü dışındaki bir yerde meydana gelirse; işverenin bildirim yükümlülüğü, kazayı öğrendiği tarihten itibaren başlar.
İş kazası üzerine kuruma yapılan bildirim “iş kazası ve meslek hastalığı bildirgesi” ile yapılır.
İşveren, iş kazasını kuruma bildirmezse idari para cezası öder. (6331 sayılı Kanun md. 26/1-e) Bu ceza, 2018 yılı için işyerinde çalışan kişi sayısı ve işin tehlike sınıfına göre 3 bin 92 TL ile 9 bin 276 TL arasında değişmektedir.
İş kazasına uğrayan işçi için iş kazası ve meslek hastalığı sigortasından bazı haklar sağlanır. Bunlar, geçici iş göremezlik süresince geçici iş göremezlik ödeneği, sürekli iş göremezlik geliri, ölümlü iş kazası meydana gelirse işçinin (sigortalının) hak sahiplerine gelir bağlanması, gelir bağlanmış kız çocuklarına evlenme ödeneği verilmesi, yine ölümlü iş kazası nedeniyle cenaze ödeneği verilmesidir. Özellikle rapor parası adı ile de anılan geçici iş göremezlik ödeneği ve sürekli iş göremezlik gelirinden yararlanma koşullarını bir sonraki yazımızda ele alacağız. SORUN SÖYLEYELİM [email protected]
...