İşçinin derhal fesih hakkı ve kıdem tazminatı
Geçen yazımızda işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri olarak 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25’inci maddesinin 2’nci bendinde sayılan haller dışında bir sebeple iş...
Geçen yazımızda işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri olarak 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25’inci maddesinin 2’nci bendinde sayılan haller dışında bir sebeple iş sözleşmesini sona erdirmesi (feshetmesi) durumunda, işçinin kıdem tazminatına hak kazanacağından söz etmiştik.
Bugün işçinin iş sözleşmesini feshettiği hangi durumlarda kıdem tazminatına hak kazanacağından bahsetmeye başlıyoruz. İşçi iş sözleşmesini kanunun 24’üncü maddesinde sayılan sebeplerle sona erdirirse kıdem tazminatına hak kazanır. Bu sebepler şunlardır:
I. Sağlık sebepleri:
a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.
b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.
II. Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri: