Meslek hastalığı sebebiyle açılan tazminat davaları

Cuma günü meslek hastalığına uğrayan bir okurumuzun ne tür hukuki taleplerde bulunabileceğini ele almaya başlamıştık. Bugün hastalığın meslek hastalığı olarak tespiti halinde neler...

Cuma günü meslek hastalığına uğrayan bir okurumuzun ne tür hukuki taleplerde bulunabileceğini ele almaya başlamıştık. Bugün hastalığın meslek hastalığı olarak tespiti halinde neler yapılabileceği konusunu gündemimize alıyoruz.
Uğradığı hastalığın meslek hastalığı olduğu sonucuna varılan işçinin meslekte kazanma gücü kayıp oranı belirlenir ve raporlanır (sürekli işgöremezlik raporu). Bu oran belirlendiğinde, iş kazası ve meslek hastalığı sigorta kolundan sigortalıya sürekli işgöremezlik ödeneği bağlanır. Bu bahis sosyal güvenlik sistemi kapsamında sigortalının haklarına ilişkindir.
Uğradığı hastalığın meslek hastalığı olduğu tespit edilen işçi, işverene maddi ve manevi tazminat davası açtığında, maddi tazminat hesaplanırken tarafların ve taraflar dışındaki kimselerin kusur oranı belirlenir. Kusur tespiti tazminatın belirlenmesi açısından önem taşır. 
İşgöremezlik durumuna ilişkin rapor almadan dava açan işçiye, mahkemeler tespit için süre vermekte ve işgöremezlik geliri bağlandıktan sonra tazminat hesaplaması yapılabilmektedir. (Yargıtay 21 Hukuk Dairesi 2016/14030 E. 2018/3886 K. 16.04.2018 T.)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Toplum yararına program kapsamında çalışan işçi midir? 15 Mart 2019 | 149 Okunma Toplum yararına program kapsamında çalışan işçi midir? 15 Mart 2019 | 56 Okunma Hizmet ilişkisi sürerken iş sözleşmesi imzalamak 13 Mart 2019 | 98 Okunma Geçerli nedenle fesih, mobbing ve kıdem tazminatı 11 Mart 2019 | 276 Okunma 4/c sigortalısı geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilir mi? 08 Mart 2019 | 106 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar