Rohingya Müslümanlarını Bekleyen Tehlike

Karayipler ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida Eyaleti’nde etkili olan Huricana İrma Kasırgası dünya gündemini meşgul ederken, Müslümanlara karşı katliamlar yaşanan Arakan’daki sessizlik hâlâ devam...

Karayipler ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida Eyaleti’nde etkili olan Huricana İrma Kasırgası dünya gündemini meşgul ederken, Müslümanlara karşı katliamlar yaşanan Arakan’daki sessizlik hâlâ devam etmektedir. Burma/Myanmar’da Naf Nehri’ni ölümcül şartlar altında geçip Bangladeş sınırına ulaşmaya çalışan iki yüz bini aşkın Rohingya Müslüman’ının dramı ise içler acısı bir tablo ortaya koymaktadır.

Myanmar’ın Devlet Başkanlığı’ndan Sorumlu Devlet Danışmanı (State Counselor) Aung San Suu Kyi, lideri olduğu Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisi (NLD) Kasım 2015 seçimlerini kazanmasına rağmen, eşi Michael Aris ve iki çocuğu İngiliz asıllı olduğundan Myanmar Anayasası gereği resmi olarak Devlet Başkanı unvanıyla koltuğa oturamadığından, destek verdiği danışmanı Htin Kyaw, 30 Mart 2016 tarihinde Myanmar Devlet Başkanı olarak göreve başladı. Buna rağmen, Myanmar Genelkurmay Başkanı U Min Aung Hlaing, Myanmar’ın asıl lideri ve söz sahibi olarak ön plana çıkmaktadır.

Myanmar’da 1940’lı yılların bağımsızlık lideri Aung San’ın kızı, Nobel Barış Ödülü sahibi ve en önemlisi seksenli yıllarda Myanmar’ın Özgürlük Erdemi (Pragon of Liberty) ikonu nitelemesiyle ön plana çıkan Aung San Suu Kyi, uzun yıllar ev hapsinde tutulmasına rağmen, şu anda kendisinden beklenenin aksine, Myanmar’daki askeri cuntanın başındaki Myanmar Genelkurmay Başkanı U Min Aung Hlaing’in adeta kuklası konumuna gelmiştir.

Myanmar’ın kleptokratik askeri cuntası, Arakan’daki yeraltı zenginlikleri uğruna, kendilerinden menkul ve hiçbir mesnedi olmayan ‘Bengalî’ nitelemesiyle Rohingya Müslümanlarını vatansız bırakıp zecri uygulamalarla (coercive measures) Bangladeş’e göçe zorlamaktadırlar. Oysaki Rohingya Müslümanları, Arakan’da ardıl (successors) olmayıp, dokuzuncu yüzyıldan beri Arakan’ın yerleşik halkı olarak ön plana çıkmaktadırlar. Bengalî olarak işaret ettikleri ise, İngiliz sömürgesi döneminde pirinç tarlalarında geçici olarak istihdam edilen ve oranın asli unsurları olmadıkları için şu anda Arakan’da varlıkları mevcut olmayan insanlardır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Unutulmaya yüz tutan rohingya müslümanları 04 Kasım 2017 | 122 Okunma Rohingya Müslümanlarını Bekleyen Tehlike 09 Eylül 2017 | 106 Okunma Kore savaşı kapıda mı? 12 Ağustos 2017 | 330 Okunma Amerika’nın global güvenliği nereye doğru? 05 Ağustos 2017 | 131 Okunma Mescid-i Aksa’da yeni yönetsel değişim dinamiği 29 Temmuz 2017 | 142 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar