Atatürk’ü ve cumhuriyet felsefesini anlamak

Atatürk üzerine yapılan/yapılacak tartışmalarda, onun yaptıklarının arkasındaki felsefeyi anlamak gerekir. Dünden bugüne değişen dünyayı, Türkiye’yi anlamak için bilimsel, nesnel yazılara...

Atatürk üzerine yapılan/yapılacak tartışmalarda, onun yaptıklarının arkasındaki felsefeyi anlamak gerekir. Dünden bugüne değişen dünyayı, Türkiye’yi anlamak için bilimsel, nesnel yazılara bugün her zamankinden fazla ihtiyacımız var.

'Bir Önder, Bir Deha, Bir İnsan’ kitabında üç önemli adın yazıları yer alıyor: Prof. Dr. Tarık Zafer Tunaya, Prof. Dr. Şerif Mardin, Prof. Dr. Macit Gökberk.
Üçünü de yakından tanıdım, kitaplarını okudum, Tunaya’nın kitaplarını yayınlayan Hürriyet Vakfı Yayınları’nın yönetim kurulundaydım.

Şerif Mardin de o kuruldaydı.

Macit Gökberk’le Türk Dil Kurumu’nda birlikteydik.

Üçü de Atatürk’ü bilimsel, nesnel ölçülerle değerlendirdi.

Kitabın başında Prof.Dr. Metin Feyzioğlu’nun ‘Başlarken’ başlığı altında bir sunuş yazısı var: “Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde gerçekleştirdiğimiz ve tüm dünyada hayranlık uyandıran Türk Devrimi, söylediklerimizin en açık ispatıdır. Atatürk, milletimizin gerçeklerinden yola çıkmış, her zaferi milletimize önderlik ederek kazanmış ve milletimize mal etmiştir. Türkiye cumhuriyeti hepimizin ortak zaferi, ortak kaderi, aydınlık geleceğidir.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ankara günleri 21 Kasım 2024 | 130 Okunma Türkiye’de felsefe çalışmaları 19 Kasım 2024 | 151 Okunma İzahlı müzik 17 Kasım 2024 | 24 Okunma Doğan Aksan’dan ‘halk etimolojisi’ 15 Kasım 2024 | 62 Okunma İlter Türkmen’in anısına 14 Kasım 2024 | 31 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar