Hem iyi bir dost hem iyi bir yazar: Ferit Edgü

İki önemli özellik Ferit Edgü’de birleştiği için Türk edebiyatında her zaman özgün yerini korumuştur.

Son olarak Kültür Üniversitesi’nde yapılan, “Edebiyatta 60.Yıl Ferit Edgü” gününde konuşmuştum. Onun gibi yazarlar için her konuşma eksiktir, çünkü her zaman bir okur olarak tamamlamanızı size bırakır. Bilginiz, muhtevanız oranında anlarsınız. Yazılarından hem Türk hem dünya edebiyatını öğrenir, resim dünyasına da adım atarsınız.

Hem iyi bir dost hem iyi bir yazar: Ferit Edgü

O sanat/edebiyat adasında yaşadı yaşattı.

Batı’nın Doğu’da, Doğu’nun Batı’da nasıl algılanacağının haritasını çizdi.

Yalnız kendi yapıtlarıyla var olmadı, yurtdışındaki kültür birikimini de o nakletti.

Ferit olmasaydı, Abidin Dino, resimleri ve yazılarıyla Türkiye’de tanınmazdı. Yüksel Arslan’ın önemini önce o keşfetti, sonra da Fransa. İlk öyküsünden bu yana, günün geçici ve yüzeysel modalarına yüz vermedi, çok okunma uğruna kalite fedakârlığında bulunmadı. Hangi akımı kaale aldıysa en iyi en kalıcı örneklerini verdi. Aforizmalarını çok sevdim, düşünmeyi hatırlattı bize.

Deneme kitabında kimler vardı?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cumhuriyet ve yerel yönetimler 06 Eylül 2024 | 21 Okunma Cumhuriyet ilanının öncesi 03 Eylül 2024 | 84 Okunma Hem yalın hem karmaşık insan ilişkileri 22 Ağustos 2024 | 1.281 Okunma Felsefe tarihini çizgi romandan öğrenmek 20 Ağustos 2024 | 1.303 Okunma Bir kentin müziği 18 Ağustos 2024 | 43 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar