Kayseri üzerine
Hürriyet yazarı Doğan Hızlan bu hafta 'Kayseri üzerine' başlıklı yazısını kaleme aldı.
***
BEN kentlerin biyografisi kaleme alınırken, oranın önemli kişilerinden de söz edilmesini yazarlara sık sık hatırlatırım.
Abdullah Satoğlu’nun ‘Kayseri! Kayseri!’ kitabı bu özelliği taşıyor.
Yıllarca Kayseri’nin içinden geçtim, oradan Ürgüp’e gittim.
Ürgüp Belediye Başkanı Bekir Ödemiş, Semih Balcıoğlu Karikatür Yarışması düzenlemişti. Ben de jüri üyesiydim. Onun adına bir galeri de açılmıştı.
Daha sonra da Erciyes Üniversitesi’nde bir sanat fuarının açılışı konuşmasını yaptım.
Kitap, Satoğlu’nun ‘Kayseri!, Kayseri! Üzerine Birkaç Söz’ yazısıyla başlıyor:
“Nice bir hasret-i dildâr ile giryân olayım
Yanayım âteş-i aşkın ile büryan olayım.
Fakat gerek küçüklüğümün ve gençlik yıllarımın gerekse ayrı kaldığımız 50 yıllık süre zarfında, Kayseri’de sosyal ve ekonomik alanda son derece büyük değişiklik ve gelişmeler olduğunu, bazen hüzünle bazen de sevinçle müşahede ediyoruz.
Bu eserin bütünü içinde, ‘Kayseri’nin Tarih - Ekonomi - Kültür ve Sanat Dünyasına Genel Bir Bakış’tan sonra milattan 3 bin yıl öncesine kadar inen tarihi kalıntı ve belgelerin ışığında ticari gelişmeler, coğrafi ve stratejik konumu itibarıyla bölgenin özellikleri, sosyal hayatı etkileyen kıtlık-kuraklık ve zelzele gibi tabii afetler, savaşlar Milli Mücadele, Ermeni olayları ve askeri adamları ile şair, yazar ve sanatçılarımızın şahsiyet ve eserlerini konu alan makalelerimizden seçmelere yer verilmiştir.”