Mimarlık tarihimiz üzerine
Ekrem Hakkı Ayverdi’nin anısına’ ithaf ettikleri kitap; restoratör, kolekiyoner ve mimarlık tarihçisi olarak kalıcı eserler bırakan Yüksek Mimar Mühendis Ekrem Hakkı Ayverdi’nin vefatının 30’uncu senesi...
Ekrem Hakkı Ayverdi’nin anısına’ ithaf ettikleri kitap; restoratör, kolekiyoner ve mimarlık tarihçisi olarak kalıcı eserler bırakan Yüksek Mimar Mühendis Ekrem Hakkı Ayverdi’nin vefatının 30’uncu senesi için 2014’te İTÜ ile Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı’nın düzenlediği sempozyumun kitabı.
Mimarinin onu üreten medeniyetin tarihinden, coğrafyasından, jeopolitik konumundan, inanç, fikir, âdet ve geleneklerinden, yaşadığı sosyokültürel etkileşimlerden, sanat ve zanaatinden ayrı düşünülmesi mümkün değildir.
Bu toprakların mimari geleneğinin ne olduğunu hatırlatıp bugün artık özgün dokusunun korunduğu kent, şehir, mahalle sayısı giderek azalmış, her tarafı birbirinin aynı cam yapıların kapladığı günümüzde zihninizi açacak bir çalışma olmuş.
Kitap; ‘Mimarlık Kültürü ve Âdabını Yeniden Düşünmek’, ‘Yazılı ve görsel kaynaklarda mimarinin izini sürmek’, ‘Binalar ve Bâniler Üstüne Çeşitli Okumalar’ başlıklarını taşıyan üç ana bölümden oluşuyor.
Alanında uzman isimlerin kaleme aldığı bilimsel makalelerin yer aldığı bu kitap, hiç kuşkusuz sadece mimarların, akademisyenlerin dikkatine hazırlanmış gibi düşünülse de tarihi gezmelerinizde kılavuzluk edebilecek bir özelliğe de sahip.