Faşizm nedir Faşist kimdir
PKK ve HDP’nin geleneksel bir faşizm tanımı ve suçlaması var. Türkiye’de hangi yönetim ve güçler, bölücü silahlı ayaklanmanın bastırılması ve temizlenmesi eyleminde bulunuyorsa, onlar...
PKK ve HDP’nin geleneksel bir faşizm tanımı ve suçlaması var. Türkiye’de hangi yönetim ve güçler, bölücü silahlı ayaklanmanın bastırılması ve temizlenmesi eyleminde bulunuyorsa, onlar “faşist” oluyor. HDP Eşbaşkanı Cumhur İttifakından “faşist blok” diye söz ederek bu nitelemeyi yineledi (Aydınlık, 7 Haziran 2019).
PKK ve HDP ile aynı cephede buluşan sahte solcular ve bir takım aydınlar da aynı söylemi benimsemiş durumdalar.
Bu tanımın tarihsel boyutu da var. TİKKO türünden bir takım sahte solcu örgütler, PKK ile birlikte Kemalizmden “faşist diktatörlük” diye söz ediyorlar. Çünkü Atatürk, emperyalist işbirlikçisi Şeyh Sait ve Seyyit Rıza ayaklanmalarını bastırdı. Çünkü Atatürk, İngiliz işbirlikçisi tarikat ve cemaatlere göz açtırmadı.
FAŞİZM TANIMI
Faşizm, bilindiği gibi İkinci Dünya Savaşı öncesinde İtalya ve Almanya’da iktidarı ele geçiren Mussolini ve Hitler rejimleriyle tarih sahnesine çıktı. Faşizmin kabul edilen tanımı, Üçüncü Enternasyonal Yürütme Komitesi’nin 13. Genişletilmiş Toplantısında belirlenmişti. Dimitrov, Üçüncü Enternasyonal’in 25 Temmuz 1935 tarihinde açılan 7. Kongresinde 2 Ağustos 1935 günü okuduğu raporda, bu tanımını şöyle açıkladı:
“Faşizm, finans kapitalin en gerici, en şovenist, en emperyalist unsurlarının açık terörist diktatörlüğüdür.” (Georgi Dimitrov, Selected Works, Sofia Press, Sofia 1972, Volume 2)
Faşizm tanımı, öncelikle faşizmin emperyalist sermaye sınıfıyla bağına işaret ediyordu. Ancak her emperyalist faşist değildi. Zaten o zaman faşist tanımına gerek olmazdı. Malî sermayenin “en gerici, en şovenist, en emperyalist, en saldırgan” olanlarına faşist deniyordu. Bunlar “açık terörist diktatörlük” kurmuşlardı. Almanya’daki Hitler ve İtalya’daki Mussolini diktatörlüğü yanında Japonya’daki iktidar da bu tanımın içindeydi. Zaten bu üç emperyalist devlet ittifak halindeydi.