Bangladeş’in ekonomik mucizesi

Geçen 5 yılda Aygaz’ın yönetim kurulunda “bağımsız üye” olarak görev yaptım. Aygaz yerel bir firmayı ortak alarak Bangladeş’te “United Aygaz” adında bir gaz depolama ve dağıtım şirketi kurdu.

Geçen 5 yılda Aygaz’ın yönetim kurulunda “bağımsız üye” olarak görev yaptım. Aygaz yerel bir firmayı ortak alarak Bangladeş’te “United Aygaz” adında bir gaz depolama ve dağıtım şirketi kurdu. Ben de bu sebeple Bangladeş ekonomisini izler oldum. Son iki ay içinde Bangladeş karıştı.

Üniversite öğrencilerinin başını çektiği (sebebini aşağıda açıklayacağım) bir başkaldırı oldu. Bangladeş’in kurucusu olduğu halde bir darbeyle devrilen Mucibir Rahman’ın kızı Şeyh Hasine, kesintili de olsa 1996’dan beri 15 yıldır iktidardaydı.

76 yaşındaki bu kadın başbakan, ayaklanmayı polisin ve onun yetersiz kaldığı noktadan itibaren de ordunun silahla bastırmasını istedi. Yüzlerce insan öldü. İsyan şiddetlendi. Şeyh Hasine Genelkurmay Başkanı’na daha şiddetli davranmasını emretti. Başkan, başbakanın bu emrini yerine getirmeyi reddedince o da istifa edip Hindistan’a gitti. Silahlı Kuvvetler yönetime el koydu. Böylece, geçmişte askeri yönetime karşı çıkan eylemci öğrencilerin liderliğini yaparak siyasete atılıp, seçimle iktidara gelen (iddiaya göre 5. kez seçilmek için seçimlere hile karıştıran) Şeyh Hasine de babası gibi askeri bir darbeyle devrilmiş oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bangladeş’in ekonomik mucizesi 22 Ağustos 2024 | 1.507 Okunma Refah azaltan büyüme 08 Ağustos 2024 | 1.305 Okunma Döviz rezervi arttıkça rezerv ihtiyacı da artıyor 11 Temmuz 2024 | 3.025 Okunma Vergi salmak devlete mahsustur 07 Temmuz 2024 | 1.446 Okunma Berlin Bildirgesi 04 Temmuz 2024 | 2.413 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar