Uber gitti kavga bitmedi
İstanbul’da yaygın olarak, Bodrum ve Çeşme’de de gittikçe artan oranda kullanılan Uber (taksi plakasız taksicilik) akıllı telefon uygulamasının yasaklandığını, Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayramdan önce bizzat ilan etti.
Uber firması da bundan böyle, yolcu taşıma hizmeti (Ride Hailing) vermeyeceklerini, ancak “Taksi Çağırma” (Taxi Hailing) hizmeti sunmaya devam edeceklerini açıkladı. Uber’in “Taxi Hailing” uygulaması üzerinden çağırılacak taksiler, “sarı taksi” olmak zorundadır. Zaten İstanbul’da 2000 kadar “sarı taksi” nin Uber sistemine kayıtlı olduğu söyleniyor. Burada geçen “sarı taksi” deyimi, taksi plakası var anlamındadır. Arabanın kendisi, mavi veya başka bir renk olabilir. Hatta yasaklama öncesi büyük taksi hizmeti veren ve Uber aracı olarak bilinen Mercedes Vito veya benzeri araba sahiplerin de “taksi plakası” kiralayarak, yine Uber üstünden yolcu taşıma hizmeti vermeye devam etmelerinde bir engel yoktur.
UBER VE BENZERLERİ
Dünyada Uber benzeri “akıllı telefon uygulaması” üzerinden taksi plakası olmayan araçlarla taksi hizmeti sunan (iddialarına göre sadece aracılık eden) 15 kadar şirket var. Bunların içinde şehir içinde veya dışında mesela Türkiye’de şehirlerarası “dolmuş hizmeti” sunan daha doğrusu buna aracılık eden BlaBlaCar gibileri de vardır. Akıllı telefon üzerinden taksi çağırma hizmetini İstanbul’da ilk veren kuruluş “BiTaksi”dir.