Keenlemyekün

Arapça bir kelimedir, eskiden hukuk dilinde çok kullanılırdı. 'Yok hükmünde' anlamına gelir. Hukuken hiç olmamış, gerçekleşmemiş sayılan, çöp olarak değerlendirilen sözleşmeler...

Arapça bir kelimedir, eskiden hukuk dilinde çok kullanılırdı. 'Yok hükmünde' anlamına gelir. Hukuken hiç olmamış, gerçekleşmemiş sayılan, çöp olarak değerlendirilen sözleşmeler, anlaşmalar ya da mutabakatlara bu isim verilir.

Tıpkı Altılı Masa'nın 12 maddelik mutabakat metni gibi. O da hukuken keenlemyekündür. Dayanaksızdır ve bağlayıcılığı da bulunmamaktadır. Usulüne uygun düzenlenip, imza altına alınan basit bir kira kontratı bu metinden çok daha değerledir. Çünkü bağlayıcılığı vardır.

Kısacası...

Bir hukuk devletinde yasalar ve anayasaya aykırı anlaşmalar yapılamaz, taahhütlerde bulunamaz. Yapılsa da keenlemyekündür, kimsenin uyma mecburiyeti yoktur.

O sebeple bakmayın siz 'Biz böyle anlaştık, ona şunu verdik, biz bunu aldık' türünden açıklamalara. Hiçbirinin geçerliliği yok, tamamı boş laf. Hepsi keenlemyekün. Sadece bir kişinin ortaya çıkıp yırtıp atmasına kadar kağıt üzerinde vardır!

***
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarihi savrulma 25 Mayıs 2023 | 652 Okunma Erdoğan kaybeder mi? 24 Mayıs 2023 | 1.080 Okunma Tükettiler cephaneyi 23 Mayıs 2023 | 660 Okunma Hâlâ mı aynı dil? 18 Mayıs 2023 | 679 Okunma Ne vereyim abime? 17 Mayıs 2023 | 861 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar