Piyanonun tuşlarına kuşlar konmuş
Size de olur mu? İnsana, eşyaya veya olaya... Herhangi bir şeye hak ettiği ilgiyi göstermediğimi fark ettiğimde canım sıkılır ve utanırım. 10 Kasım akşamı, tam da bunu yaşadım. Antalya'da 2000...
Size de olur mu? İnsana, eşyaya veya olaya... Herhangi bir şeye hak ettiği ilgiyi göstermediğimi fark ettiğimde canım sıkılır ve utanırım. 10 Kasım akşamı, tam da bunu yaşadım.
Antalya'da 2000 yılından beri uluslararası bir piyano festivali düzenleniyordu, ancak ben bugüne kadar bir konser dahi izlememiştim. İstanbul gibi çok sayıda kültürel etkinliğin olduğu bir kentte yaşamanın verdiği bir tür mesleki deformasyon olsa gerek...
Neyse, lafı uzatmadan sadede geleyim: O akşam 20.30'a doğru Antalya Kültür Merkezi'nin Aspendos Salonu'na girip Belediye Başkanı Menderes Türel ile yan yana oturduk. Orkestranın yerini almasından sonra, ünlü şef Gürer Aykal alkışlarla sahneye çıktı.
MATEM MELODİSİ
İlk parça Edward Elgar'ındı: Nimrod (Nemrut) ... Britanyalı sanatçı kısaca Enigma Çeşitlemeleri denilen orkestra çalışmasını 1899'da tamamlamıştı. Eserde önce ana bir tema çalınıyor; sonra da üzerine 14 değişik yorum yapılıyordu. Nimrod dokuz numaralı çeşitlemeydi.
Festivalin Sanat Yönetmeni de olan Şef Gürer Aykal, bu parçayı elbette gelişigüzel seçmemişti. Çeşitlemeler arasında en ünlüsü olan Nimrod, bilhassa Britanya'da sadece konserlerde değil cenaze ve anma törenlerinde de çalınıyor.
Yani 10 Kasım'a gayet uygun bir eserdi... Nitekim bir süre sonra sahnenin arkasından büyük bir Türk bayrağı ve Atatürk resmi yukarıdan aşağıya doğru yavaş yavaş indirildi. Etkileyici bir görüntüydü.
Benim Antalya'ya giderken bu konseri tercih etmemin nedenlerinden biri, çalışmalarını Berlin'de sürdüren piyanist Emre Elivar'ı yerli bestecilerimizi seslendirirken dinlemekti.
Orkestra Şefi Gürer Aykal, piyanist Emre Elivar'ın Ulvi Cemal Erkin yorumundan çok memnun kaldı.
...