Tabii ki modern tıp

Bir süre önce Kadıköy'de Sahaf Günleri düzenlendi. Bölgedeki sahaflar dükkanlarından toparladıkları eski kitap ve dergileri Ali Süavi Sokak'ta sergilediler. Ne var ne yok bakınırken bir tezgahta 2008'de kaybettiğimiz...

Bir süre önce Kadıköy'de Sahaf Günleri düzenlendi. Bölgedeki sahaflar dükkanlarından toparladıkları eski kitap ve dergileri Ali Süavi Sokak'ta sergilediler.
Ne var ne yok bakınırken bir tezgahta 2008'de kaybettiğimiz araştırmacı Metin And'ın, Osmanlı düğün, şenlik ve geçit alaylarını anlattığı 40 Gün 40 Gece başlıklı kitabını gördüm. 60 yıl önce yazılmış, 2000'de Toprakbank'tan 'hediyelik' baskısı çıkmış. Yani, ha deyince bulunmayan bir kitap...
Kim ilgileniyor bununla, diye bakınırken ne göreyim; Kadıköy çarşısının ünlü sahafı "Müteferrika" Lütfü Seymen gülerek gelmekte. Meğer onun tezgahıymış...
Epeydir görüşmemiştik. Sağlığını sordum. "Sol bacakta sorun var, her gün yürümem gerek" dedi.
Kedicidir Lütfü. Köpekçi olsaydı, onunla birlikte yürümesini önerecektim. (Hatırlayın, eğlenceli yürüyüşlere çıkarak hem tombul köpeğini, hem de kendini zayıflatan Eric O'Grey'in hikayesini burada yazmıştım. 21 Ekim 2017)
"Çamlıca'daki evinden Kadıköy Çarşı'ya her gün yürüyerek gel o zaman" dedim. Beş kilometreymiş. İnşallah aklına yatmıştır.
Metin And'ın kitabını uygun fiyata aldıktan sonra dolaşmaya devam... Bir başka tezgahta Halk İlaçları diye bir kitap gördüm. Karıştırdım: Onu ezeceksin, bunu kaynatacaksın diye tarifler verilmiş.
Sahaf efendi, artık beni ne tür bir insan sandıysa, "Tabii bu folklorik bir kitap yoksa alıp ilaç yapmayacaksınız" dedi. "Kocakarı ilacı dediğimiz türden şeyler değil mi bunlar" dedim.
Böylece bir konuşma başladı. Ancak üç-beş cümle sonra da saçma sapan bir yere vardı. Adam modern tıbba burun kıvırıyor. Abuk sabuk laflar.
Anladığım kadarıyla hayati ilaçları yüksek fiyatlara satan büyük ilaç firmalarına ve tüccar doktorlara kızıyordu. Onlara kızmasını anlıyorum da modern tıp bundan ibaret değil ki!
Tepem attı! "Sen ne diyorsun yahu" dedim: "Kayınpederimi az daha kaybediyorduk. 87 yaşına rağmen anjio yapılıp stent takıldı da kurtuldu. Şimdi maşallahı var. Modern tıp olmasa duasını okuyorduk."
Akıllarından büyük laflar eden böyle şuursuz insanlara sinir oluyorum.
"Aman doktor beni kurtar diyecek kadar hasta olduğunda, beni hatırlarsın" deyip tezgahtan ayrıldım.
Sağlık sektöründeki sorunlar, modern tıbbın göz kamaştırıcı başarılarını gölgeleyemez. Bu kadar basit!
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeyhül Muharririn 12 Kasım 2018 | 914 Okunma Cenaze marşı 11 Kasım 2018 | 716 Okunma Milyar dolarlık arayış 10 Kasım 2018 | 4.316 Okunma Kaşıkçı niye öldürüldü? 04 Kasım 2018 | 5.697 Okunma Bellek dostu yazı tipi 03 Kasım 2018 | 253 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar