18 soru
Sevgili okurlarım, ne yazık ki, “DEMOKRASİ” adı altında bize dayatılan rejimin “GERÇEK DEMOKRASİ” ile, ortada bir sandık olmasından başka bir benzerliği, görünmüyor! ***Önce hemen belirtelim...
Sevgili okurlarım, ne yazık ki, “DEMOKRASİ” adı altında bize dayatılan rejimin “GERÇEK DEMOKRASİ” ile, ortada bir sandık olmasından başka bir benzerliği, görünmüyor!
***
Önce hemen belirtelim ki, şeffaf, adil ve periyodik seçimler, bir DEMOKRASİ için, olmazsa olmaz, GEREKLİ bir önkoşuldur ama asla YETERLİ DEĞİLDİR:
Bir rejimin DEMOKRASİ olabilmesi için mutlaka, ama mutlaka, başta muhalefet, ifade ve medya özgürlükleri olmak üzere, Temel Hak ve Özgürlüklerin güvence altında bulunması ve bu güvencenin Anayasa Mahkemesi ve Bağımsız Yargı tarafından korunması gerekir.
Ama derhal ekleyelim ki, bırakın Temel Hak ve Özgürlüklerin güvence altında olmasını ve bu güvencenin bağımsız yargı tarafından korunmasını, ülkemizde, DEMOKRASİNİN ilk koşulu olan şeffaf, adil ve periyodik seçimler bile yapılamamaktadır.
***
Bu hafta internet sitemdeki “Güncel” köşemde seçim sonuçlarına ilişkin olarak tartışılan sorunlardan aklıma takılan 10 tanesini, (burada bir tanesine bir ekleme yaparak) yazdım.
1) Siyasal partilerin ve Sivil Toplum Kuruluşlarının internet bağlantılarında ve veri akışlarında kesintiler ve sorunlar olmuş mudur?
2) Siyasal Partilerin ve Sivil Toplum Kuruluşlarının seçim sonuçlarını kaydetmeye ve yayınlamaya yönelik programlarında yetersizlik var mıdır?
3) Türkiye’nin nüfusu ile seçmen listeleri arasındaki sayılarda karşılaştırmalı olarak tutarsızlıklar var mıdır? Nüfus sayılarından ortaya çıkan sonuçlardan daha fazla sayıda seçmen, listelerde yer almış mıdır?
4) Tüm seçmenlerin hiç fire vermeden oy kullandığı, hiç geçersiz oy çıkmayan ve bütün oyların iktidara atıldığı ya da kayıtlı seçmen sayısından fazla oy kullanılan sandıklar var mıdır? Varsa nerededirler ve sayıları kaç tanedir?
5) Güvenlik gerekçesiyle başka yerlere nakledilen sandıklar arasında, son seçimlerle, bir önceki Halkoylaması ve seçim sonuçları bakımından taban tabana zıt sonuçlar çıkan sandıklar var mıdır?
6) Anadolu Ajansı’nın veri akımı ve ilanı hangi insani ve dijital olanaklarla, hangi örgütlenme ve programlarla yapılmıştır?
7) YSK, siyasal partilere eşzamanlı veri akışı sağlamış mıdır?
8) YSK verileriyle, AA verileri arasında hız ve tutarlılık açısından nasıl bir ilişki vardır? Toplam sandık sayılarının farklı olduğu ve bazı “sanal sandıkların” icat edilerek sonuçların değiştirildiği iddiası doğru mudur?
9) YSK Başkanı, itirazlar karara bağlanmadan, kesin sonuçlar alınmadan, Recep Tayyip Erdoğan’ın kazandığını ilan edebilir mi? Böyle bir demeç, suç değil midir?
10) Gayri resmi sonuçların YSK tarafından bu kadar çabuk açıklanmasına karşın, kesin sonuçların hâlâ ilan edilememiş olması neye bağlıdır? Bilgisayarların “dinlendirilmesi” ne demektir?
***