Özkök şimdi bin pişman!
‘Türkiye’de yatırım düşünüyoruz’ veya ‘Türkiye yatırım için aday ülkelerden biri...’ şeklinde açıklama yapan otomotiv markası ‘hop’ manşetlerdeydi. Özellikle biz...
‘Türkiye’de yatırım düşünüyoruz’ veya ‘Türkiye yatırım için aday ülkelerden biri...’ şeklinde açıklama yapan otomotiv markası ‘hop’ manşetlerdeydi. Özellikle biz ekonomi kökenli otomotiv gazetecilerinden o dönem gazetede geniş yer bulmak adına bu tip müjdeli haberleri getirmemiz istenirdi. Yani bir fuardan sadece yeni modellerle manşet olamıyor, Türkiye’ye ilişkin müjdeli bir haberimizin olması şart koşuluyordu. Bu yüzden dünyanın neresinde olursak olalım, yakaladığımız uluslararası yöneticilere ilk sorduğumuz soru, ‘Yatırım düşünüyor musunuz?’ oluyordu.
Bu o dönemler öyle bir hal aldı ki, Türkiye’de iletişimciler üst düzey yöneticilere önceden bilgi verip, bizim bu tip sorularımıza karşı yuvarlak cevap vermelerini tembih ediyor, bu sayede haberleri büyük çıkıyordu. Ama sonuçta şöyle bir dönüp baktığımızda bugüne kadar mevcut markaların dışında son 20 yıldır Türkiye’ye hiç bir yeni markanın gelmediğini görebiliriz.
Tabii ki biz yapılan bu açıklamaların yani haberlerin takipçisiyiz ama her seferinde yuvarlak cevaplarla karşılaşmaktan da bunaldık. Bu duruma iyiden iyi sıkılmaya başlayınca da bundan vazgeçtik. Tabii ki yatırımlarla ilgili konuşuyoruz ama artık ilk önceliğimiz bu değil.
MEVCUTLAR BÜYÜYOR
Şunun da hakkını vermek lazım; Türkiye’de mevcut yatırımı olan markalar ise aynı dönemde çok hızlı büyüdü. Mesela yan manşette gördüğünüz Oyak Renault, bugün 360 bin adetlik kapasitesinin tamamını kullanıyor. Tofaş, 400 bin adetlik üretime gidiyor. Toyota, 300 bin adetlere yaklaştı. Hyundai 2. fabrikayı planlıyor. Ford Otosan 3 fabrikada üretim yapıyor. Mercedes-Benz otobüs ve kamyonla hızla büyüyor.
Peki bu hep böyle mi devam edecek. Yani mevcutların dışında Türkiye’ye yeni yatırım gelmeyecek mi? İşte son yıllarda bu konuda bizi en çok umutlandıran marka Japon Nissan oldu. Çünkü Nissan’ın önünde ortağı Renault gibi bir örnek vardı. Fransız marka Bursa’da üretim yapıp dünyanın 60 ülkesine satıyor hem de önemli kâr elde ediyordu. Zaten hem Nissan hem Renault’nun tepesindeki isim olan Carlos Ghosn 5 yıl önce Türkiye’de Nissan üretimini mutlaka gerçekleştireceklerini, bunun “eninde sonunda” olacağını söylemişti.