Anılmış
Cemal Gürsel'in ölümünün ellinci yıldönümüymüş (o kadar oldu mu yahu?) Mezarı başında anılmış.Cenaze törenini hatırlarım, ben lisedeydim, 1966... Epeyce kalabalıktı.Şimdi mezar...
Cemal Gürsel'in ölümünün ellinci yıldönümüymüş (o kadar oldu mu yahu?) Mezarı başında anılmış.
Cenaze törenini hatırlarım, ben lisedeydim, 1966... Epeyce kalabalıktı.
Şimdi mezar başında hepi topu yedi kişi sayabildim, cumhurbaşkanlığı genel sekreter yardımcısı, birkaç da subay.
Cemal Gürsel mi? O da kim?
Elli yıl sonra bu soruyu soran gençler olacaktır.
Tonton bir adamdı.
27 Mayıs darbesinin sözde lideri, simgesi ve daha sonra da cumhurbaşkanıydı ama darbeyle hiçbir ilgisi yoktu başlangıçta!
Hatta Menderes'e o mayıs ayının ilk günlerinde bir mektup yazmış, kendince uyarmış ama bağlılığını da bildirmişti ("halk sizi seviyor, Bayar bıraksın, siz cumhurbaşkanı olun" demiş)... Bu mektubu uzun süre gizli tuttular, yıllar sonra öğrenebildik. O zamanlar açıklansaydı büyük gürültü kopacaktı, cuntacılar kepaze olacaklardı.
Kara Kuvvetleri Komutanı'ydı, başında da "Menderes yanlısı" denilen Rüştü Erdelhun, Genelkurmay Başkanı... O mektup yüzünden zorunlu izine çıkarılmış, "sağlık nedenleri" kılıfıyla İzmir'e gitmişti...
Darbeyle hiçbir ilgisi yoktu. Cunta, başına yüksek rütbeli bir subay geçirmek, "paravan" olarak kullanmak istedi. En yakın ve en "sempatik" paravan olarak da orduda "Cemal Aga" lakabıyla sevilen Gürsel'i buldular. (Üçüncü Ordu Komutanı Ragıp Gümüşpala'nın "ya başınıza benden daha kıdemli birini bulun, kabul ederim, ya da Erzurum'dan Ankara'ya yürüyüp sizi ezerim" dediği söylenir.)