Hitler neden Einstein’a karşıydı?
Einstein, dünyaca tanınan büyük ‘çekirdek fizikçisi’, Almanya Prusya Bilimler Akademisi’nin saygın bir üyesiydi. Bu büyük bilim insanı, barışçı düşünceleri, uluslararası...
Einstein, dünyaca tanınan büyük ‘çekirdek fizikçisi’, Almanya Prusya Bilimler Akademisi’nin saygın bir üyesiydi.
Bu büyük bilim insanı, barışçı düşünceleri, uluslararası kimliği, ari ırk anlayışına karşı olduğu için Hitler’in hedefi olmuştu. Üstelik de Einstein Yahudiydi. Hitler’in resmen başbakan olduğu 30 Ocak 1933 tarihinden önce Einstein Amerika’da idi ve 28 Mart 1933 günü Almanya’ya döndüğü gün, istifa mektubunu Akademi’ye verdi. Akademinin başkanı olan ünlü Max Planck da Sicilya’da tatildeydi. Bu istifanın ardından Akademi hukuk danışmanı Ernst Heymann ‘bu istifanın üzüntü yaratmadığını’ açıkladı. Açıklama Prusya Eğitim Bakanı tarafından yapılan baskının sonucuydu.
‘Nazi Döneminde Bilim’, Alan D. Beyerchen tarafından yazılmış, dostumuz Doç. Dr.Haluk Tosun tarafından cezaevinde çevrilmiştir. Çevirisinin tanığı olduğumuz (biz de orada yatıyorduk) kitap Say Yayınları’nda yayımlandı. (İlk yayını Alan Yayıncılık’tandır.)
Bilimin ideolojik baskı altına alınması her ülkeye çok pahalıya mal olmuştur. Baskı nedeniyle Almanya dışına kaçmak zorunda kalan nükleer fizikçiler, sonra Amerika’da atom bombasının yapılışında görev alacaklardır.
Irka dayalı bir ideolojinin dünyaya egemen olma çılgınlığı, bir ülkenin mahvolmasına yol açmıştır.