2018’in BİO startup’ları belirlendi

ARTIK geleneksel hale gelen BİO startup programının bu yılki kazananları belli oldu. TEPAV’ın MSD’nin sponsorluğunda düzenlediği programda bu yıl ilk üçe giren BİO girişimciler, 4-7 Haziran’da Boston’da...

ARTIK geleneksel hale gelen BİO startup programının bu yılki kazananları belli oldu. TEPAV’ın MSD’nin sponsorluğunda düzenlediği programda bu yıl ilk üçe giren BİO girişimciler, 4-7 Haziran’da Boston’da toplanacak BİO Convention’a katılacak.

Teknolojik değişime, yeni rekabet alanı olarak öne çıkan start-up’lara kafa yoran bir arkadaşım, geçen gün heyecanla arayıp, cumhurbaşkanı adaylarından birinin startup stratejisinden söz ettiğini anlattı. Umarız önümüzdeki dönemde kim seçimi alırsa alsın; sanayi 4.0, katma değeri yüksek ürün üretimi, üretimin küresel değer zincirine eklemlenmesi gibi ekonominin geleceğini kurtarmaya aday alanlara daha fazla girilir. Belirli bir strateji oluşturulmaz, sadece suyun akışına bağlı bir harekete yine bel bağlarsak, korkarım bu fırsat da kaçacak. Bu fırsatı önceden gören, Selin Arslanhan Memiş ve Deniz Big Öncel başta olmak üzere, küçük bir grubun çabalarıyla, 4 yıldır TEPAV ile MSD İlaç’ın düzenlediği bu program yapılıyor ve artık geleneksel hale gelmesi şahsen beni “iyi bir şeylerin de hâlâ yapıldığı” noktasında umutlandırıyor.Bu yıl seçilen 3 biyogirişimci BIO Convention’a katılıp, Boston’da Uluslararası Biyogirişimcilik Kampı’na katılacak, hem biyogirişimcilik eğitimi alacak hem de farklı ülkelerden biyoteknoloji startuplarıyla bir araya gelecekler. BIO Convention’da global şirketler ve yatırımcılarla birebir görüşmeler yapacak, küresel inkübasyon merkezlerini ziyaret edip projelerini anlatacaklar. Bu arada geçen yıl bu programın kazananlarından olan Initio, ABD’de yaptığı görüşme sonucunda ürünlerini test için göndermiş onay almış ve böylece yeni bir satış kanalı açmayı başarmış. RS Research ise geçen yıl BIO’ya bu program kapsamında gitmişken bu yıl BIO’ya kendisi üye olmuş ve artık BIO üyesi.

KAZANANLAR

Her yıl olduğu gibi bu yıl da programın kazananlarının belirlendiği geçen hafta gerçekleşen oturuma katılma fırsatım oldu. İlk elemeyi geçip jüriye sunum yapan 14 start-up’dan bazılarının sunumlarını izleme fırsatı da buldum. Özetle söylemeliyim ki; bu genç beyinlerle gurur duymamak mümkün değil.

Bu yıl ilk 3 biyogirişimci ve projeleri ise kısaca şöyle özetlenebilir:

1- Spirohome: Kronik solunum yolu hastalıklarına sahip kişilerin akciğer değerlerini doğru ölçmeleri için bir spirometre ve beraberinde hem cihazın doğru kullanılmasını sağlayan hem de ölçümlerin saklanıp raporlanmasına yarayan mobil uygulama çözümü sunuyor. Spirohome’un kurucu ortağı ve CEO’su Merthan Öztürk, ticarileşme süreçlerinin devam ettiğini ve 2019 itibariyle seri üretime geçmeyi planladıklarını belirtiyor.

2-Geen Biotechnology: Kanser hücrelerinin yok edilmesi için akıllı onkolitik virüsler geliştiriyor. Intellivir adını verdikleri platformla, kılavuz gen sistemini hali hazırda varolan, kendini klinik olarak kanıtlamış ve patent süresi bitmiş onkolitik virüslere yerleştiriyorlar. Sonra da hastadan alınan tümörü farelere yerleştirip, virüsleri bu farelerin üzerinde eğitiyorlar. Geen Biotechnology’nin kurucusu ve CEO’su Arda Deniz Dokuzoğlu, yaptıkları işi virüslere kanserle nasıl daha iyi savaşacaklarını öğretmek olarak özetliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 222 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 170 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 102 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.286 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar