Atletik dönem
İstanbul’da dün bir grup akademisyen ekonomist ve köşe yazarıyla bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın üzerinde durduğu konuların başında ekonomi yönetimindeki koordinasyon ve tek elden...
İstanbul’da dün bir grup akademisyen ekonomist ve köşe yazarıyla bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın üzerinde durduğu konuların başında ekonomi yönetimindeki koordinasyon ve tek elden yürütmenin artık sağlanacağı vurgusu geliyordu. Bu yolla ‘atletik’ bir yönetim ortaya konacağını, dolayısıyla çok daha hızlı ve sağlıklı yol alınmasının hedeflendiğini söyleyebiliriz.
Twitter hesabından paylaşımda bulunan Bakan Albayrak, bu gibi toplantıları düzenli hale getirerek her kesimden alacakları katkılar ile yol haritasını ortaya çıkaracaklarını bildirdi.
YENİ dönemde ekonomi yönetiminde şimdiye kadar şikayet konusu olan koordinasyon sorununun giderileceği artık kesin gibi gözüküyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ekonomi yönetiminde diğer ilgili bakanlarla koordine içinde tek elden yönetimi yerine getireceği anlaşılıyor.
Berat Albayrak dün İstanbul’da bir grup akademisyen ekonomist ve köşe yazarıyla bir araya geldi. Daha önce belirttiği gibi ekonominin paydaşlarından görüş almaya devam edeceğini kaydeden Albayrak, bankacıları dinlediği gibi şimdi ekonomist ve akademisyenleri dinleyeceğini, salı günü işadamları ile bu toplantılara devam edeceğini söyledi. Bu toplantıların hazırlayacakları yol planı için hazırlık olduğunu, daha sonra da toplantılara devam edeceklerini söyledi.
Toplantının girişinde yeni döndüğü Arjantin’deki G20 toplantılarındaki izlenimlerini aktaran Albayrak, genel olarak ticaret savaşlarının kızışacağını gördüklerini, dünya ticaretinde önemli değişimler olduğunu, belirsiz bir dönem olacağını kaydetti. Kendisini “iyimser” olarak niteleyen Albayrak, son gelişmelerin dünya için iyi olmayacağını ama Türkiye için bir fırsat haline dönüştürülebileceğini, bunun için çalışacaklarını söyledi.
Daha sonra katılımcıların mevcut durum ve yapılması gerekenlerle ilgili kişisel görüşlerini dinleyen Albayrak, tüm konuşmaları not aldı. Şunu söylemem gerekir ki; bu toplantının bu kadar açıkça ve sakınmadan görüşlerin dile getirildiği bir platform olmasını beklemiyordum. Albayrak’ın tavırlarıyla böyle bir ortamın oluşmasını sağladığını söylemek mümkün.
AÇIKÇA KONUŞULDU
Piyasadaki mevcut sıkıntılar, belirsizlikler ve yapılması gerekenlerle ilgili görüşler açıkça dile getirilirken, katılımcılar bozulan Türkiye algısından, bunun değiştirilmesi için ciddi adımlar atılması gerektiğinden söz ettiler. Bu kapsamda inşaat ve enerji sektörü başta olmak üzere bazı sektörlerde sorunların biriktiğinden, Fitch’in bankalarla ilgili son değerlendirmesinin haklı yönlerinden, tahsili gecikmiş alacak kaleminin büyümesinin beklendiğinden söz edildi. Yine büyüme ile enflasyon dengesinin kurulmasının zorluğundan, piyasaların buna ilişkin planı beklediğinden, kamudaki liyakat sorunundan, beşeri sermaye eksikliğinden, eğitim sisteminin zayıflığından, teşvik sisteminin yanlışlığının etkisiyle ihracata dayalı katma değeri yüksek ürün üretilemediğinden, yeni teknolojileri yakalamak gerektiğinden, yeni dönem için hazırlanacak planların bu unsurları içermesi gerektiğinden söz edildi.