İlk tedbirler tamam şimdi şok lazım
MERKEZ Bankası gecikmeli olarak girdiği piyasada kur atağına karşı ilk önlemleri aldı. Ancak piyasaların yeniden istikrar kazanabilmesi için, başta faiz artışı olmak üzere, şok niteliğinde yeni tedbir ve...
MERKEZ Bankası gecikmeli olarak girdiği piyasada kur atağına karşı ilk önlemleri aldı. Ancak piyasaların yeniden istikrar kazanabilmesi için, başta faiz artışı olmak üzere, şok niteliğinde yeni tedbir ve kararlara ihtiyaç olduğu anlaşılıyor.
Merkez Bankası bir günde TL’nin yüzde 15’in üzerinde değer kaybetmesi üzerine oluşan panik ortamını önlemek için, dün piyasalar açılmadan bir dizi tedbir aldı. Tedbirlere bakıldığında birisi swap işlemleri ile özellikle yabancıların rahatlıkla döviz alıp geri dönmelerini zorlaştırmaya dönüktü. Zorunlu karşılık ve diğer tedbirlerle piyasadaki likiditeyi artıran, piyasaları rahatlatan tedbirleri uygulamaya koydu. Bankaların birbirleriyle güvensizlik nedeniyle bozulan alışverişini temin etmek için Merkez Bankası’ndaki aracılık işlemlerini devreye aldı. Yani Merkez Bankası aracılığı ile bankalar birbirleriyle döviz alışverişi yeniden yapar hale geldiler.
Tüm bu tedbirlere rağmen kurlarda önemli bir geri geliş yaşanmadı. Bankacılar, yabancıların geri çekilişinin yavaşladığını çünkü artık rahat biçimde döviz alıp geri dönme imkanlarının sınırlandığını söylediler.
Bu tedbirlerin 2001 krizi gibi dönemlerde Merkez Bankası’nın daha önce de uyguladığı tedbirlerden olduğu gözleniyor. Ancak piyasaların tümüyle sakinleşip normalleşmesi için bunun ötesine geçilip, yeni ve piyasaya şok niteliğinde tedbir ve kararların açıklanması gerektiği belirtiliyor.
Her ne kadar ABD ile yaşanan rahip kriziyle patladığı görülse de, aslında şu anda yaşanan panik ortamının bir süredir yaşanan gecikmelerden kaynaklandığı konusunda bankacıların hemfikir olduğu gözleniyor. Bu nedenle bankacılar bir yandan kur atağı yaşandığını belirtirlerken öte yandan gecikmeli tedbir alındığını söylemek zorunda hissediyorlar. Buna karşılık bankacıların kamuoyuna çıkarak paniği önleme amacıyla, kendi üstlerine düşen görevi yerine getirdikleri söylenebilir.
FAİZ VE İLETİŞİM SIKINTISI
Ancak konuştuğumuz piyasa oyuncuları bir dizi tedbire daha ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar. İlk başta gecikilen faiz artışının yapılması gerektiği, çünkü enflasyon ve piyasa faizlerine bakıldığında Merkez Bankası faizinin düşük kaldığı görüşündeler. Bir üst düzey bankacı piyasanın beklentisinin 4 ile 6 puan arasında faiz artışı olduğunu belirtti. Bir başka bankacı ise “piyasaları rahatlatıcı şok niteliği taşıması için Merkez Bankası’nın piyasanın beklediğinden fazla faiz artışı yapması gerektiğinin” altını çizdi.