Temmuz bütçesinden çıkarılan siyasi mesaj korkutuyor
Temmuz iyi çıktı ama 7 aylık bütçeye bakarsanız, geçen yıla kıyasla, binlerce misliyle, daha kötü açık verdi. Kısacası; mali disiplin ciddi tehlike sinyalleri vermeye devam ediyor.Temmuz ayında 2.8 milyar...
Temmuz iyi çıktı ama 7 aylık bütçeye bakarsanız, geçen yıla kıyasla, binlerce misliyle, daha kötü açık verdi. Kısacası; mali disiplin ciddi tehlike sinyalleri vermeye devam ediyor.
Temmuz ayında 2.8 milyar TL’lik, “yeniden yapılandırma geliri” denen, vergi affı tahsilatı yapılması, tabloyu düzeltti. Ama sonuç olarak geçen yıl ilk 7 ayda 1.3 milyar TL fazla veren bütçe bu yıl 24.3 milyar TL açık verdi.
İşin kötüsü faiz dışı harcamalardaki artış devam ediyor. Geçen yıla kıyasla yüzde 20 gibi çok yüksek bir oranda artış görüldü. Bu da referandum öncesi patlayan harcamaların hala kısılamadığını, bir defalık gelirlerle bazı aylar kurtarılsa da, bu yılın bütçesinde iyileşme belirtisinin gözükmediğini ortaya koyuyor.
Bu durum piyasaları tedirgin eden birden çok boyuta sahip. Teknik olarak bakıldığında harcamalardaki artış tutulamıyor, bu kamunun borçlanma gereğini, o da faiz artışını beraberinde getiriyor. Buna rağmen siyasi otoritenin müdahaleleri devam ettiği için, piyasalarda bir süredir dolaşan “çok sıkışıldığında kural dışı müdahalelere girişilebileceği” ne ilişkin tedirginliğin devam etmesini sağlıyor.
Bunun yanında siyasi bir tedirginlik de var. Maliye Bakanı’nın bundan birkaç ay öncesinden artık bütçenin düzeleceğini, harcamaların kısılacağını belirtmesine rağmen harcamalardaki artış tutulamıyor. Bu durumu “2019’daki seçimlerin öne alınması, 2018’de yapılması” söylentilerinin gerçek olabileceği şeklinde yorumlayanlar var. Yani zaten referandum nedeniyle ciddi biçimde bozulan mali disiplinin bundan sonrasına ilişkin ciddi tehlike işareti olarak algılanıyor.
Böyle bir ihtimalin ekonomi açısından beli...