İnsanlık bizde kalsın!
Bilim ve teknolojiye insana ve insanlığa, daha iyi bir dünya adına katkı sağlayacaksa kim itiraz edebilir? Ama “insan-ötesi" (transhuman) ve “insan-sonrası" (posthuman) adı altında bizzat insanın ontolojik varlığına...
Bilim ve teknolojiye insana ve insanlığa, daha iyi bir dünya adına katkı sağlayacaksa kim itiraz edebilir? Ama “insan-ötesi" (transhuman) ve “insan-sonrası" (posthuman) adı altında bizzat insanın ontolojik varlığına müdahaleler olacaksa, “Durun bakalım, neler karıştırıyorsunuz orada siz!" demek hakkımız. “Transhumanizm'i merak eden ordu" başlıklı bir haberde yazılanlara bakalım önce, çünkü kavramları bir netliğe kavuşturmaya ihtiyacımız var:
“Geçtiğimiz hafta ABD donanmasının 'Transhumanizm' (fiziksel ve zihinsel olarak insanların gelişimi için elektronik parçaların insan bedeniyle 'bütünleştirilmesini' savunan) hareketinin politik öncülerinden Zoltan Istvan ile bir toplantı gerçekleştirdiği iddia edilmişti. O toplantının detayları bu hafta belli olmaya başladı… Rus haber ajansı Sputnik'in radyosuna konuşan Istvan'ın yaptığı açıklamaya göre donanma yetkilileri, kendisi ile insanlara mikroçip yerleştirilmesi planını görüşmüş. Kendi elinde, mesajlaşmak ve arabasını çalıştırmak gibi işlere yarayan bir mikroçip gömülü olan Istvan'a göre donanmanın amacı GPS teknolojisi ile insanların yerini tespit eden mikroçiplerin insan bedenine yerleştirilmesi." (www.iyibilgi.com. 23.6.2016)
Bu haberin içindeki askeri ve istihbaratla ilgili boyut beni ilgilendirmiyor. Biz, kan revan haline gelmiş bir dünyada, mülteci sorunu, DAEŞ, İslamofobi, Avrupa'nın dağılması, Brexit dertleriyle uğraşırken, “3. Dünya Savaşı çıktı mı çıkıyor mu?" Sorusuna kafa yorarken birilerinin bambaşka bir gündemi olduğunu ifade edebilmek için duyurdum haberi.
Alın size “Süper insana giden ilk adım hafıza çipi" başlıklı, 25 Ekim tarihli Sabah Gazetesi'nden başka bir haber daha: “İnsanın hafızasını güçlendiren bir çip üzerine yapılan çalışmalar sayesinde kısa bir süre sonra, insanların unutmak gibi bir sorunu kalmayacak… İngiliz New Scientist dergisine konuşan Johnson ise, fikrin hafıza kaybı durumunda beyin çıkıntısına protez yaparak hafızayı yenilemek olduğunu ifade ederek 'İlk süper-insanlar zayıflıkları ile başlayanlardır' dedi."