Siyasal İslam-vahşi kapitalizm Türkiye’de birleşti...

Siyasal rejimimiz, ekonomik bunalımımız ve dış ilişkilerdeki soyutlanmamız, Cumhuriyet Türkiyesi’ne ve demokrasiye “getirilmek istenen dayatmaların sonuçlarıdır”. - Siyasal İslam odaklı yaşam tarzı...

Siyasal rejimimiz, ekonomik bunalımımız ve dış ilişkilerdeki soyutlanmamız, Cumhuriyet Türkiyesi’ne ve demokrasiye “getirilmek istenen dayatmaların sonuçlarıdır”.
- Siyasal İslam odaklı yaşam tarzı dayatmaları: buna yönelmiş çağdışı eğitim uygulamaları: dış ilişkilerde “akılcılık, bilimsellik ve karşılıklı çıkarlara dayalı dengeler” yerine İslamcı (ve ümmetçi) odaklı uygulamalar, içine düştüğümüz bunalımın esas nedenleridir.
- Çağdaş uygarlık değerleri ve bilimsellik yerine siyasal İslamcı uygulamalara göre ayarlanmış “tek adamlı rejim” ülkeyi “azgelişmişlik kısırdöngüsüne kilitlemiş bulunuyor”.
Tek çıkış yolunun parlamenter demokratik sisteme dönüş olduğunun çoğunluk tarafından bilinmesine, “hatta istenmesine” karşın, şu anda yaşadığımız otoriter rejim, bunun önündeki en büyük engeldir.
- İstanbul, Ankara, İzmir gibi kentlerde yapının değişmekte oluşu, “iki katmanlı bir durum oluşturdu”. Akılcılık ve çağdışılık karşı karşıya geldi. Ancak, oluşturulmuş bulunan rejimin yönetime sağladıkları “otoriter olanaklar” çoğunluğun etkisini kısıtlamaktadır.
Azınlık oligarşisinin egemen olduğu “iç dinamikler”, çıkış yolu bulamıyorlar. Nelerin olması ve yapılması gerektiğinin bilinmesine karşın, “bunların nasıl sağlanacağı” konusu, rejim yüzünden karanlıkta kalmaktadır. Amerikancılık (himayecilik) ve siyasal İslam
Amerikancılık, tek yanlı anlaşmalar ve uygulamalar sonucunda himayeciliği (ve emperyalizmi), 15 Temmuz darbe girişimine kadar getirdi. FETÖ, “siyasal İslam-Batıcılık işbirliğinin somut sonucu ve kanıtı” oldu.
- Turgut Özal CFR’n...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sansür, demokrasi ve araçlar 18 Ekim 2022 | 196 Okunma Devlet olmanın nitelikleri 11 Ekim 2022 | 199 Okunma Örtülü iç savaş mı? 04 Ekim 2022 | 267 Okunma Başarı mı, yoksa ... 27 Eylül 2022 | 112 Okunma Türkiye’nin stratejik konumundaki çelişkiler 20 Eylül 2022 | 161 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar